Angst

“Europa wil sinterklaas verbieden” – het bericht dat TV Noord-Holland eind oktober brengt, slaat in als een bom. De zender heeft de hand weten te leggen op een protocol waarin de Europese Unie zicht uitspreekt “tegen geaccepteerde discriminatie”. De sinterklaasviering is een “voorbeeld van een culturele viering binnen de gevestigde orde, die impliciet racistisch is vanwege het uitbuiten door sinterklaas van zwarte slaven/gastarbeiders als hulpen”, laat het officiële EU-perscommuniqué weten. […]

Het persbericht was nep. Het bleek een project van studenten van kunstacademies die wilden onderzoeken “hoe je met nieuwe media pr kunt maken”. Ze hadden hiervoor het juiste onderwerp uitgekozen. “In de pr blijken sommige thema’s effectief. Eén daarvan is de angst voor iets dat zó groot is dat je er geen invloed op kunt uitoefenen”, legde een van de organisatoren later in een interview uit. En Europa, dat 1 mei 2004 uitbreidt met tien nieuwe lidstaten, is zoiets groots.

De reacties op het valse persbericht over sinterklaas staan niet op zichzelf. In de eerste plaats omdat journalisten kennelijk niet weten waar ze evident rare berichten van Europese instellingen moeten checken.

Artikelen uit het themanummer “Angst”
van De Groene staan on-line.


[x]#352 fan zaterdag 10 januari 2004 @ 23:52:24


© eamelje.net 2001-2019. Alle rechten voorbehouden

ien réaksje

lieuwe  op 15 januari 2004 @ 12:21:42

Angst is een slechte raadgever.