‘Kijk maar naar al die buitenmaatse kinnebakken’

Volgens de Vlaamse hormoondeskundige Coucke gebruiken alle wielrenners groeihormonen. Terwijl die stoffen kankerverwekkend zijn. [zie ook hier].

[Daarom importeren wij bijvoorbeeld geen Amerikaanse zuivel of koeienvlees daar weg; de beesten zijn er kunstmatig met hormonen opgepompt].

Hij pleit voor de verplichtstelling van een hormonaal profiel van de renners, dat wekelijks gecontroleerd wordt.

“Renners zijn rijdende apothekerkasten”

[omdat ik niet weet hoelang de archieven bij VRTNieuws beschikbaar blijven, hieronder voorlopig ook de integrale tekst]

ma 02/08/04 – Endocrinoloog Francis Coucke is hard voor de wielerwereld. Alle renners in het peloton pakken doping.

“De epo-plaag is nog lang niet uit het wielrennen verdwenen.” Dat zegt endocrinoloog en ex-renner Francis Coucke in De Standaard. “In de Tour werd niemand betrapt, maar ze pakken allemaal.”

“Bij de Tour-start werd een gemiddelde hematocrietwaarde van 44,8 vastgesteld. Getrainde sporters komen niet eens aan 40. De toegelaten grens van 50 ligt te hoog”, vindt de hormonenspecialist.

“Een coureur met een hematocriet van 48 rijdt vijftig per uur, terwijl niet gedopeerden met 38 bijna tien kilometer per uur trager zijn. Het is alsof je met water tegen superbenzine strijdt.”

“Groeihormonen zijn algemeen verspreid”

Volgens endocrinoloog Francis Coucke zijn groeihormonen algemeen verspreid in het peloton. “Kijk maar naar al die buitenmaatse kinnebakken”, zegt hij.

“Als ze groeihormoon kunnen opsporen, kunnen ze maar beter geen Olympische Spelen organiseren. Het is pervers. Groeihormoon is een kankerverwekkende stof. In het ziekenhuis aarzel ik om het zelfs in kleine dosissen voor te schrijven aan patiënten”, zegt Coucke.

“Nu zouden ze ook al synthetische hemoglobine gebruiken, een middel uit de kankergeneeskunde. Nog 10% sneller: zou dat de truc van Armstrong zijn ?”

“Opsporen via hormonaal profiel”

“Je moet er niet aan denken dat je zoon renner wil worden. Dit is geen sport meer, het zijn rijdende apothekerkasten”, zegt Francis Coucke.

Coucke pleit voor harde sanering: “Hoe ging dat indertijd met de hormonen in ons vlees? Laat ons ook zo’n bio-label opzetten voor de sport. Alleen “propere renners” die week na week getest zijn, zullen nog worden toegelaten.”

Volgens Coucke is de technologie voorhanden: “Je kunt een hormonaal profiel vastleggen van alle profs. Bij controle zie je dan meteen of er geknoeid is.”

“Is dat plan niet utopisch?”, vroeg De Standaard. “Het is dat of de strijd tegen doping helemaal opgeven.”

“De internationale wielerunie UCI zamelt elk seizoen duizenden bloed- en urinestalen in, maar speurt niet naar de producten waar het echt om gaat. En dus vindt de UCI ook nauwelijks epo-slikkers in het wielerpeloton.”

“Alleen een arme jongen als Christophe Brandt wordt gepakt op, godbetert, methadon. Als het niet zo treurig was, het zou om te lachen zijn.”


[x]#702 fan maandag 2 augustus 2004 @ 15:31:43