06/05, de film

De première van Theo van Gogh’s laatste film via internet is in éen opzicht niets nieuws. Zo lang als er snelle verbindingen zijn, werd al geprobeerd daarover films te verkopen.

Als dus een juffrouw van Tiscali claimt dat er alles aan gedaan is om te voorkomen dat de film illegaal gekopieerd kan worden, moet zij daarvoor onder meer de porno-industrie bedanken. Die ging Tiscali al jaren geleden voor in het aanbieden van films die na aankoop maar een dag te bekijken zijn.

06/05 de film wordt geleverd als een wmv-bestand van 430 megabyte, dat bij mij in een kwartiertje van internet binnenliep.

Daartoe had ik eerst wel Windows Mediaplayer 9 moeten installeren. De speler die mij steeds éen versie te ver was, vanwege het ingebakken digitale rechtenbeheer (DRM), waardoor bijvoorbeeld de software weleens stiekem internet opgaat om daarbij informatie te versturen. Maar goed, Mediaplayer 8 gebruik ik ook nooit. Zo’n opoffering was een upgrade ook weer niet.

Moest ik wel nog tot vandaag 11.00 wachten voor het mogelijk was een licentie af te nemen, zodat het in ieder geval mogelijk werd te beoordelen of de film technisch de moeite waard is om via een computer te bekijken.

En dat is die eigenlijk niet.

De film duurt 117 minuten, ofwel bijna twee uur, wat betekent dat er per minuut 3,6 megabyte aan data beschikbaar is. Ter vergelijking: van MP3 muziekbestanden die 1 megabyte per minuut aan informatie bevatten wordt al gevonden dat ze het origineel geweld aandoen. En hier moet de video er ook nog bij. Dus is het geluid slecht, en het beeld matig. Aan de donkere kant ook. Div-x als videoformaat had waarschijnlijk een beter resultaat geleverd, maar dat is weer niet te beveiligen. Compromissen, compromissen.

Maar goed, voor € 4,99 doe ik mee aan iets dat over een jaar of tien waarschijnlijk normaal zal worden gevonden. Ik woon in eigen huis, op mijn eigen bureaustoel, een filmpremière bij op een moment dat het mij uitkomt.

Morgen een inhoudelijke recensie…


[x]#938 fan woensdag 15 december 2004 @ 17:23:38


© eamelje.net 2001-2019. Alle rechten voorbehouden

ien réaksje

Ronald  op 15 december 2004 @ 19:54:08

Voor 4,99 koop je bij de mediamarkt een willekeurige van Gogh DVD. Goed beeld, goed geluid en zo vaak te bekijken als je maar wilt. (en binnen niet al te lange tijd ligt 06/05 daar ook voor dat bedrag, mark my words)