06/05, de recensie ii

Interessant aan Pim Fortuyn is niet eens de man zelf, maar de vraag wat het in hem was dat zulke ongekend felle reacties opriep onder de vaderlandse politici. De archiefbeelden de in 06/05 worden gebruikt, zijn wat dat betreft zeer illustratief. Zelden is duidelijker getoond dat de politiek hier vooral een zaak is van ons soort mensen, die elkaar toch vooral niet te hard willen vallen in het debat.

Fouten kunnen nu eenmaal ook nooit worden afgestraft in een klimaat waarin iedereen misschien weer met iedereen moet meeregeren.

Dit neemt niet weg dat de moord op Fortuyn op zes mei 2002 vragen oproept. Was het daad van een gek? Of was daarvoor toch alles te goed voorbereid?

06/05 probeert aan te tonen dat Volkert van der G. in elk geval een medestander had binnen de milieubeweging, en dat de binnenlandse veiligheidsdienst van de moordplannen af wist. Maar er is niet ingegrepen, want een moord op Fortuyn kwam bepaalde autoriteiten wel goed uit; die waren omgekocht door de Amerikaanse vliegtuigindustrie.

Om deze complottheorie uit te werken, werd gebruik gemaakt van nogal wat clichés uit het genre spannende film. Zo is de held een motorrijdende fotojournalist met een eeuwige stoppelbaard. Journalisten zijn in films nu eenmaal altijd gedreven speurders, terwijl ze in werkelijkheid niet meer achter hun bureaus zijn weg te branden.

De heldin is een schone Turkse; dit vast om het verband met de moord op Fortuyn nog net even wat vetter aan te zetten.

En natuurlijk loopt de heldin meteen met de held mee als die haar benadert, ook al hebben ze elkaar nooit eerder ontmoet, en zou ik als vrouw totaal anders hebben gereageerd op een baardaap die agressief op mij af kwam in totaal ongepaste kledij voor dat moment.

Dit was een van de plotwendingen die ik domweg niet begreep. Ik heb de film daarom twee keer bekeken, zij het in de herhaling wel hier en daar flink versneld. En van sommige vondsten in het scenario begreep ik bij de tweede keer wel hoe ze zaten, maar dat spontane meerennen dus helemaal niet.

Derhalve moet mijn conclusie wel zijn dat de film verwarrend veel plotlijntjes heeft, die niet allemaal meteen op hun plaats vallen. Maar goed, talloos veel meer films lijden aan dat euvel, en meestal is dit wel te verdoezelen door de vertelling flink veel vaart te geven.

Dat gebeurt ook hier. En voor op een donkere woensdag in december was het ook allemaal best aardig. Het moest uiteindelijk allemaal op een koopje en zo bezien is het niet slecht gedaan.

Maar helaas is 06/05 waarschijnlijk door het krappe budget naar mijn gevoel toch van tweeën niks. Niet de politieke thriller die meer inzicht geeft in het klimaat waarin een moord kon plaatsvinden, noch de spannende actiefilm die er ook had ingezeten, of de parodie daar juist op.

Leuke poging dus, maar meer niet. 6,5 op 10.


[x]#940 fan donderdag 16 december 2004 @ 15:39:23


© eamelje.net 2001-2019. Alle rechten voorbehouden