Wereldgeschiedenis ii

Het zal mijn fout wel zijn. Ik ben historicus, maar kwam niet op een faculteit geschiedenis terecht. Dat was al het eerste verraad aan de vakbroeders. Bovendien deed ik met mijn leven al meer dan alleen maar werken op een universiteit. Daarmee duidelijk tonend niet voor de wetenschap te leven.

En tuurlijk, mijn dissertatie is nog altijd niet af. [Ook al kondigde ik in 1998 meteen aan dat het tien jaar zou duren].

Maar God, die Nederlandse historici ook. Het zijn stuk voor stuk vriendelijke mensen bij een persoonlijke ontmoeting, en vaak heel erudiet. Maar wat publiceren ze een angstig klein oeuvre met zijn allen.

De beste boeken over de meeste interessante periode uit de Nederlandse geschiedenis komen van buitenlanders. Waarschijnlijk omdat die geen weet hebben van de tradities en de gevoeligheden in het historisch bedrijf hier.

Al besef ik daarbij ook goed zelf niet vrijuit te gaan. Dat potsierlijke voorstel tot een canon van de Vaderlandse geschiedenis van vorig jaar verdient een krachtiger aanval dan een snelle en oppervlakkige tirade op een weblogje ergens.

Het zal mijn fout ook zijn dat ik de wetenschapsgeschiedenis bestudeer; er daarom op gefocust ben hoe vakgebieden opereren. Wat ze aan nieuwe kennis genereren. Hoe ze daartoe komen. En bovenal, welke mechanismen maken dat er altijd weerstand tegen verandering zal zijn.

Maar zo’n stelselmatige bedrijfsblindheid moeten constateren, maakt domweg angstig.


[x]#1018 fan donderdag 20 januari 2005 @ 14:53:16