Poëzie is dat wat verloren gaat in lijstjes iii

Tweede nominatie voor mijn eeuwige ranglijst, een gedicht van Leonard Nolens uit de bundel Manieren van leven. Over de liefde weer, ach die eeuwige liefde. Al ken ik de precieze betekenis van de hostie niet, vanwege mijn diepe ongelovigheid. De hostie accepteren, lijkt me in elk geval een gebaar van overgave in een eredienst. Maar overgave waaraan in dit geval, en eredienst waarvoor?

HOSTIE

In de waan dat ik dit schrijf
En in de hoop dat jij dit leest
En in de wanhoop dat dit lijf
Zich enkel droomt wat is geweest
Leg ik de boeken neer vandaag.

Het is nu middernacht. De vraag
Wat ik hier aan moet met mijn botten
Gaat nu slapen in een pil,
Een hostie die mij zal verlossen
Van jouw afwezigheid. Wees stil.

Leonard Nolens


[x]#1082 fan maandag 21 februari 2005 @ 00:06:06


© eamelje.net 2001-2019. Alle rechten voorbehouden