Gedoemd tot kwetsbaarheid iii

Aardig aan het pamflet van Geert Mak is dat hij niet met name noemt wie hij als “handelaren in angst” ziet. Want, velen voelen zich namelijk desondanks aangesproken: een Sylvain Ephimenco, een Paul Cliteur, de partij-ideologen van de VVD

Helaas dreig ik bij het recenseren van de bezwaren die de laatsten hebben tegen Mak in mijn eigen val te trappen. Om aan te tonen dat de argumenten van de VVD’ers Luuk van Middelaar en Kees Berghuis ietwat vreemd zijn, is het me onmogelijk niet ook even in te gaan op de crisis in hun partij. Ofwel, om aan te tonen dat zij onzuiver argumenteren in hun aanval op Mak, ontkom ik er niet aan hun beweegredenen verdacht te maken. Wat mij al even slecht maakt als hen, en de aangekondigde gedachtenexercitie om neutraal de gevoerde discussietactieken te bespreken onmogelijk maakt.

Toch zou het te proberen zijn. Ik heb tenslotte hier niets mee te winnen of te verliezen. Mijn inzet is neutraal. Ik hoef geen zieltjes te winnen door ineens even goedkoop de invoering van de doodstraf te bepleiten, of een vlaktaks te opperen. Ik kan geen kamerzetels verliezen. En Wiegel staat niet te brallen best deze kolommen over te willen nemen, na de verkiezingen.

Doe ik het toch…

Als ik het goed lees is het voornaamst bezwaar van de partij-ideologen tegen Mak dat hij politici schoffeert die juist erg goed werk doen. Ze spreken zelfs van karaktermoord. Terwijl de VVD juist zijn uiterste best alle groeperingen in de Nederlandse samenleving bij elkaar te houden, volgens van Middelaar en Berghuis.

Het was mij niet opgevallen. Maar goed, zo goed volg ik de proefbalonnetjes ook niet die politici telkens weer oplaten. Ik ga liever van de realiteit uit.

Maar hiermee reiken de ideologen mij wel een balans aan, waarmee voortaan de woorden van alle VVD-politici perfect te wegen zijn. Hun idee is dus oprecht dat de tegenstellingen tussen bevolkingsgroepen verminderen, als de hoge inkomens minder belasting betalen. Bijvoorbeeld.

Bah. Doe ik het weer.


[x]#1094 fan zaterdag 26 februari 2005 @ 08:00:00

besibbe op eamelje.net [de nijste 10, maksimaal]:

 • Lezen voor de lijst | 304/2008
 • Gedoemd tot kwetsbaarheid [door alle geschreeuw]09/2005
 • Anatomie van de angst05/2005
 • Gedoemd tot kwetsbaarheid [Nagekomen Flessenpost]  Geert Mak05/2005
 • Gedoemd tot kwetsbaarheid [het vervolg]05/2005
 • Gedoemd tot kwetsbaarheid [post scriptum]04/2005
 • Gedoemd tot kwetsbaarheid [epiloog]03/2005
 • Gedoemd tot kwetsbaarheid [slot]03/2005
 • Gedoemd tot kwetsbaarheid v03/2005
 • Gedoemd tot kwetsbaarheid ii02/2005

 • © eamelje.net 2001-2019. Alle rechten voorbehouden

  3 kommentaren

  pom  op 26 februari 2005 @ 11:57:38

  In dat verband is dit wel een interessant, zij het oud, artikel: http://www.economist.com/displaystory.cfm?story_id=603709

  eamelje.net  op 26 februari 2005 @ 12:06:49

  Vanwege de overlast door comment-spam wordt ieder kommentaar dat hyperlinks bevat in de wacht gezet, om door mij gemodereerd te worden. Dus kan het lijken of er niets gepost is.

  Ik moet dat misschien even wat beter aangeven.

  pom  op 26 februari 2005 @ 12:14:51

  Maar ja. Dan krijg je weer geen mail van me :-)