Zelfcensuur

Tweemaal besteedde de afgelopen dagen iemand uitgebreid aandacht voor zelfcensuur in de Nederlandse media, en daarmee ook aan de ontkenning dat er zelfcensuur is. Ayaan Hirsi Ali zei op de Dag van de Persvrijheid:

Hier is, na het vergeten en het verdringen, een derde punt van zelfcensuur aan de orde: de angst om mensen in hun religieuze gevoelens te kwetsen.

De reactie van co-referent Arendo Joustra was in zijn botheid tekenend:

[D]e journalistiek moet niets

Elders geeft oud-hoofdredacteur van het NOS-journaal Nico Haasbroek zijn mening over de chronische papegaaizucht onder journalisten:

Bij de televisie luisteren we naar de radio, kijken we naar teletekst en lezen de krant. Op de krantenredactie staat het Journaal en RTL Nieuws aan, luisteren ze naar de radio en lezen ze teletekst. In feite is het een vorm van zelfbedrog, omdat je allemaal uit dezelfde bron put.

Goed, Haasbroek noemt het geen zelfcensuur maar zelfbedrog. Maar zoals ik al aangaf in mijn bespreking van Mark Deuze’s boek Wat is journalistiek?, het is zo jammer dat nu nooit eens iemand durft door te denken wat het betekent dat de nieuwsmedia zichzelf zo zeer beperken in hun onderwerpkeuze.


[x]#1218 fan vrijdag 6 mei 2005 @ 23:58:01