101 journalistiek

Gastrecensent Joost Oranje gebruikt vandaag in de TV-rubriek van NRC-Handelsblad het woord 101-journalistiek om het oppervlakkige interview af te doen dat Paul Rosenmöller met minister Remkes had.

Dat is een in Hilversum onder sommige actualiteitenmensen gebezigde vakterm over niet al te diepgaande, maar ‘snel scorende’ nieuwtjes: het garandeert een vermelding op Teletekst-pagina 101.

Remkes mocht in dat programma afgelopen zaterdag ongehinderd door enig tegenspel weer eens herhalen hoe zeer de Nederlandse samenleving wel niet bedreigd wordt door extremisten. Had hij niet over terrorisme gesproken maar over het kwaad was het precies een antieke blikken dominee geweest.

Maar goed, daar gaat het me nu niet om.

Wat mij meer trof was die frase 101-journalistiek. Want, in Amerikaanse lesprogramma’s krijgt de inleidende cursus in een bepaald vak vaak het nummer 101 mee.

Daarentegen heeft dat getal 101 door George Orwell weer een heel andere betekenis gekregen. In 1984 is kamer 101 de martelruimte waarin een gevangene geconfronteerd wordt met zijn ergste nachtmerrie. Al heeft de BBC het begrip ook al jaren in gebruik als titel voor een luchtig amusementsprogramma, waarin een bekende Brit over zijn ergernissen mag praten.

Maar toch. 101. En journalistiek. En marteling.

Enfin.


[x]#1318 fan maandag 18 juli 2005 @ 18:13:11