Accident de course

Voetbalwedstrijden op televisie zitten mij nooit aan tot nadenken. Hoogstens stel ik mijzelf nog weleens de vraag waarom zo’n wedstrijd niet alleen met het geluid uit het stadion kan worden uitgezonden; waarom er verplicht altijd iemand doorheen neuzelt met irrelevante informatie. Zo’n vent die een doelpunt meldt, als dat al gescoord is.

Vooral de BBC heeft een prachtig stadiongeluid, mits in stereo beluisterd.

Wielrennen op televisie daarentegen zet mij tot de raarste associaties aan. En als er dan eens een Protour-wedstrijd door eigen land fietst, kunnen mijn gedachten ineens over ruimtelijke ordening gaan, of stedenbouw. Of dat in het beeld erg goed duidelijk wordt hoe zeer weggebruikers in Nederland gepest worden met vluchtheuvels, verdrijvingvlakken en andere wegversmallingen.

Om te voorkomen dat auto’s gaan racen in bebouwd gebied hebben wegbeheerders ook bereikt dat geen wielerwedstrijd meer zonder valpartijen eindigt.

Zondag voerde de Eneco Tour over delen van het parcours van Luik – Bastenaken – Luik, wat mijn favoriete klassieker is. Daar reed het hele peloton verkeerd de berg de Wanne af, waardoor ze einden moesten omfietsen om weer op het parcours terecht te komen.

Eigenlijk had toen dat hele pak renners gediskwalificeerd moeten worden, omdat ze zich niet aan de route hielden.

Maar nu gebeurde iets heel anders. Een groepje koplopers, dat de Wanne wel goed afgedaald was, kreeg door het verkeerd rijden van het peloton ineens een enorme voorsprong. Dus besloot de wedstrijdleiding heel onsportief die koplopers stil te zetten, tot de hele groep bij zou zijn. Om ze dan weer met een sterk geslonken voorsprong te laten vertrekken.

Prachtige verwarring in de rechtstreekse uitzending toen de koplopers de dwars over de weg geparkeerde auto van de wedstrijdleiding negeerden, en gewoon doorfietsten. Alleen werd daarop de Nederlandse motorpolitie, buiten hun jurisdictie, ingeschakeld om de koplopers te beletten verder te gaan.

Ging het commentaar op de Belg diep in op de vraag of dit nu wedstrijdvervalsing was, of niet. Waarbij prachtige frasen langskwamen als ‘accident de course’ om het jury-ingrijpen goed te praten.

Ik bedoel maar, dit blijft me nog wel even bij.


[x]#1346 fan maandag 8 augustus 2005 @ 00:10:05


© eamelje.net 2001-2019. Alle rechten voorbehouden