Radio Frequency Identification [RFID]

Wat te zeggen van RFID-chips? Amper zo groot als een graankorrel en tegenwoordig te koop voor een cent of wat, zijn ze de natte droom van iedereen die aan voorraadbeheer moet doen. Houd een scanner voor het schap met zilveruitjes, en de chips in de etiketjes van de potjes antwoorden automatisch met zijn hoevelen ze nog zijn.

Nu nog even een RFID-chip in de bankpas en de kassaloze supermarkt wordt werkelijkheid. Gewoon even met de volgeladen boodschappenkar door een poortje. Wachten tot de uitgang openzwaait. Bon meepakken, klaar.

RFID wordt groot, volgens de redactie van Emerce, die daarom al tijden een oersaai weblog bijhoudt over de ontwikkelingen van de technologie.

Probleem is alleen, zoals vaker met technologie, dat de geboden oplossingen ook gebruikt gaan worden voor het verkeerde probleem. Dat hoeft niet erg te zijn, behalve dan dat vooral bij hen die er niets van begrijpen altijd zo’n stekeblind vertrouwen is in de techniek. Zoals onder politici. Dus moet in identiteitsbewijzen ook ineens een RFID-chip worden ingesloten. Zou het moeilijker maken ze te vervalsen.

Inmiddels is alleen wel duidelijk dat RFID-scanners op te voeren zijn. Kunnen die chipjes van twintig meter afstand uitgelezen wordig. Handig, als iedereen al verplicht een ID-kaart op zak heeft. Krijgt de droom van de Nederlandse politiecommissarissen om alle verkeer dat een stad binnenkomt te scannen [pdf], ineens een wel erg griezelige dimensie.

Nog aardiger is zijn de speculaties dat de Europese Centrale Bank RFID-chipjes in de eurobankbiljetten wil plakken. Alweer om het mogelijk vervalsers moeilijker te maken. Zakkenrollers zal het trouwens daarmee ook wel wat makkelijker worden geschikte slachtoffers te vinden, lijkt me. Er nog van afgezien dat er nadelen voor de privacy zijn.

Maar goed. Privacy, wat was dat ook alweer? En wie stond ons ook alweer bij die te beschermen?


[x]#1384 fan maandag 29 augustus 2005 @ 20:12:58