U Produceert Chagrijn ii

Kennis helpt om te verklaren waarom iets is zoals het is. Maar sommige dingen wil ik helemaal niet weten. De talloze problemen die Microsoft Windows in het gebruik veroorzaakt, maakten mij noodgedwongen tot een bescheiden computerexpert. Ik wilde gewoon door kunnen werken. En ook door het gekluns van mijn provider weet ik inmiddels meer over de technologie van internet dan me lief is.

De afgelopen week lag op dinsdag en woensdag het netwerk hier ter plaatse plat. Maar natuurlijk gaf de website met de netwerkstatus van de firma UPC aan dat er geen enkel probleem was met Chello. Pas een duur telefoontje naar de helpdesk leverde de nuttige informatie op dat de storing aan hen lag.

Over deze dienstenaanbieder in de informatie- en communicatietechnologie is te zeggen dat die amper informeert en al helemaal niet communiceert.

Goed, nu zijn er fora waarop mensen klagen eerder slachtoffer dan klant te zijn. Maar gedeelde smart is toch geen halve smart voor mij. Ik beschouw internettoegang inmiddels als net zo’n basisvoorziening als gas, water en licht. Dat moet het gewoon doen. En als het niet werkt, ontregelt mij dat.

Het is ook alleen leuk om een weblog bij te houden, als ik daar bij kan als het me zint.

Op het moment liggen de Domain Name Servers [DNS] bij UPC er weer eens uit. Voor de zoveelste keer de afgelopen weken.

Voor wie dit niets zegt: computers kunnen er weinig mee dat deze website de naam eamelje.net heeft. Die willen het numerieke adres 66.33.208.156 weten, ander kunnen ze er niet mee communiceren. Daarom is er ooit het DNS-systeem uitgevonden, wat een soort elektronisch telefoonboek is dat de adressen in getallen koppelt aan de voor mensen bruikbare namen. Dus, als een provider het niet eens voor elkaar kan krijgen zijn klanten een werkend DNS-systeem aan te bieden, faalt die al op het meest elementaire niveau. Geen van zijn abonnees die een naam intypt in zijn browser of een hyperlink aanclickt, kan dan nog ergens komen. En de e-mail werkt ook al niet meer.

Daarom zoekt mijn router tegenwoordig automatisch de DNS op bij een andere provider zodra UPC geen sjoege geeft. Ook draait er tegenwoordig bij mij thuis maar een eigen DNS-servertje, dat alle numerieke adressen opslaat van de websites die ik bezoek.

Natuurlijk is het volgens de gebruikersvoorwaarden van UPC zonder uitzondering verboden om thuis een server van welke aard dan ook te draaien.

Excuses voor deze klaagzang. Dit haalt natuurlijk niets uit, want het lucht me niet eens op. Ik ben geen Jeff Jarvis, die op zijn weblog klaagde over de slechte service van Dell en dit bedrijf daarmee ook werkelijk in problemen wist te brengen. Maar ook de grote en kritiekloze aandacht in de pers voor de plannen van UPC met digitale televisie ergerde me net op de verkeerde manier.


[x]#1408 fan zaterdag 10 september 2005 @ 14:41:55


© eamelje.net 2001-2018. Alle rechten voorbehouden

2 kommentaren

rudy  op 10 september 2005 @ 17:09:08

oh, dus voor niks al mijn instellingen nagekeken omdat ik steeds meldingen kreeg dat de opgevraagde pagina niet kon worden gevonden, terwijl die na een paar keer f5-en wel gewoon verscheen… om van die (op dat moment irritante) mailchecker die iedere vijf minuten zegt dat-ie geen verbinding kan maken maar te zwijgen!

Ronald  op 11 september 2005 @ 09:34:43

Ha, binnenkort koop ik een schotel en dan is mijn huis 100% UPC vrij!