Anna Bijns Prijs 2005

verscheen ook op mijn boeklog

Anneke Brassinga heeft de Anna Bijns Prijs 2005 gewonnen voor haar dichtbundel Timiditeiten. Dit boek is ook opgenomen in de verzamelbundel Wachtwoorden, die ik onlangs las. Dat was een onbedoeld toeval. Meestal kom ik jaren achter de literaire actualiteit aan, zodat het ruim aanwezige kaf hopelijk van de gouden korrels is weggewaaid.

Maar nu kan ik dus mijn persoonlijke mening toetsen aan die van een literaire jury.

Die jury meldde:

Onder haar handen wordt taal verf, wordt taal slagwerk, een troep koperblazers, snaren, wordt taal de beitel die een gezicht uit marmer bevrijdt… Haar letters, woorden, zinnen spreken alle zintuigen aan.

Mijn ervaring was compleet het tegenovergestelde. Juist in de bundel Timiditeiten probeerde mevrouw Brassinga voor mij zo overduidelijk kunst te maken dat er geen enkele emotie bij mij opwelde. Laat staan dat mijn zintuigen aangesproken werden. Er staat geen normale zin in de gedichten, en de paar regels die me dan nog wel wisten te raken zijn variaties op gouden woorden van andere Nederlandse dichters.

Juist Timiditeiten toonde mij dat aan hoe vervelend het spelen met taal is als dit vooral gedaan wordt om niet te communiceren. Gelukkig maar dat er nog tal van intrigerende foto’s van Freddy Rikken in dat boek staan. De waarde van Wachtwoorden zit in die oudere bundels.


[x]#1460 fan zondag 9 oktober 2005 @ 22:17:17


© eamelje.net 2001-2019. Alle rechten voorbehouden

3 kommentaren

pom  op 9 oktober 2005 @ 23:28:16

Het werk van Eva Gerlach trof mij wel, van haar had ik nog nooit iets gelezen. Dat is dan wel weer winst, van zo’n prijs.

eamelje.net  op 10 oktober 2005 @ 10:54:36

Ik verwar Eva Gerlach altijd met Ida Gerhardt, dus dat schiet niet op.

pom  op 10 oktober 2005 @ 12:26:24

Van die degelijke namen, allemaal. Grondig. Als je Tjitske Jansen heet win je die prijs nooit.