Jongetjestelevisie

Auto’s interesseren me niet zo. Als het maar droog zit en met normale snelheid stil van A naar B wil rijden, is mij het wel best. Die hele merkenfetish is me vreemd, en status ontlenen aan een blikken doos op vier wieltjes lukt me ook al niet zonder in de lach te schieten.

Maar goed, ooit studeerde ik werktuigbouwkunde, en was daar omringd door serieuze autoliefhebbers. Het enige wat die jongens nog lazen waren autotijdschriften. Ze hadden zelfs een poolsysteem om de bladen met elkaar uit te wisselen.

Later een mooie auto rijden, dat was het hoogste doel in het leven, voor hen. Alleen kwam er nooit een antwoord op mijn verbaasde vraag: “waar wil je dan naar toe rijden in die auto?” Toch waren die eeuwige gesprekken over dat ene onderwerp ergens ook wel nuttig; ik heb er wel enig technisch verstand over auto’s, vrachtwagens en motoren aan overgehouden. Ach.

Na al deze disclaimers is misschien wat merkwaardig om nu te melden dat éen van mijn favoriete TV-programma’s toevallig wel over auto’s gaat. Het heet Top Gear, en wordt uitgezonden door de BBC [zondag BBC2 2100-2200 cet, herhaling op dinsdag 2000-2100]

De TV-programma’s die in Nederland gemaakt worden over auto’s zijn vreselijk. Nooit is er fundamentele kritiek op een type, nimmer wordt aankoop homerisch lachend afgeraden.

Top Gear is anders.

Het programma laat regelmatig zien hoe onzinnig sommige nieuwe auto’s zijn. Of dat nu de goedkoopste import uit Korea is, of de allerduurste Italiaanse sportwagen. Tenminste, ik kon het lange item uit de laatste aflevering niet anders zien dan als een vrolijke poging om jongetjes vooral toch te laten stoppen met dromen over veel te dure auto’s.

De drie presentatoren waagden zich in hun ‘supercars’ Frankrijk in, en toonden daarmee aan dat zulke auto’s vrijwel alleen maar geschikt zijn om rechtuit te rijden op een lange brede weg. Bagage past er niet in, en normaal een parkeergarage uitrijden, wil ook al niet. Zoals onderstaand filmpje laat zien:

De getoonde auto is overigens een Pagani Zonda, en lelijker bestaat er haast niet in mijn ogen.


[x]#1572 fan woensdag 30 november 2005 @ 18:13:08

besibbe op eamelje.net [de nijste 10, maksimaal]:

 • CliChe | 6907/2011
 • Overwegingen | 072707/2008
 • Overwegingen | 072307/2008
 • Toegedaan Venster10/2007
 • ipv Zomergasten07/2007
 • Top Gear01/2007
 • Zapp | 1910/2006

 • © eamelje.net 2001-2019. Alle rechten voorbehouden

  4 kommentaren

  eamelje.net  op 30 november 2005 @ 18:31:48

  Pas na dit clipje twee keer gezien te hebben, vallen me trouwens de fouten in de continuïteit op.

  Gelkinghe  op 30 november 2005 @ 20:36:54

  Zulke wagens zie je bij ons alleen in de Nieuwstad rijden. Als pooierbak.

  George  op 30 november 2005 @ 23:02:00

  Een Zonda lelijk? Elke willekeurige Ferrari vind ik lelijker. Vooral die stofzuiger die meereed in deze aflevering.

  Ruben  op 13 december 2005 @ 23:23:21

  Die Ferrari was honderd keer mooier dan die Pagani Zonda. En dat terwijl ik mijn Ferrari-liefde al tijden geleden heb afgezworen.