The Caged Virgin ii


click image to play. 0.40 minutes

Zoals te verwachten viel, dachten de onderzoeksjournalisten van Zembla heel wat aan te tonen in de uitzending van vanavond. Was Ayaan Hirsi Ali al niet op basis van leugens Nederland binnengekomen? Nu, het was allemaal nog veel valser geweest. Die burgeroorlogen had ze nooit zelf meegemaakt, en ze was wel degelijk aanwezig geweest op dat gedwongen huwelijksfeest.

En nog zo wat. In bovenstaand framgment reageert ze op een uitspraak van de man aan wie ze gedwongen uitgehuwelijkt was, dat zij hem later alsnog zou hebben uitgenodigd om naar Nederland te komen.

Want, ondanks alle suggestie had Zembla gelukkig wel om weerwoord verzocht. En dat weerwoord kwam er ook. Ayaan Hirsi Ali zei het niet zo, maar haar familie zit duidelijk met haar verlegen. En met zulke vrienden heb je geen vijanden meer nodig.

Alleen weet ik nu niet wat de programmamakers precies hebben willen aantonen. Eenmaal een leugenaar, altijd een leugenaar misschien? Of was het weer een kwestie van maaiveld en het koppetje daarboven dat zo nodig neer moet?

Zo’n reportage roept alleen wel een haast principiële vraag op. Wat is belangrijker: de waarheid in de boodschap die iemand verspreid of haar persoonlijke integriteit? Denk daarbij ook weer aan Schopenhauer, en zijn 38 methoden om toch gelijk te krijgen in een debat.

Bijvoorbeeld door de andere partij dubieuze motieven toe te dichten.


[x]#1807 fan donderdag 11 mei 2006 @ 21:44:21

besibbe op eamelje.net [de nijste 10, maksimaal]:

 • Intuition Pumps | I & II  Daniel C. Dennett12/2013
 • Zitat des Tages | 081008/2010
 • Help, ik moet met de media omgaan | intermezzo02/2010
 • Die Kunst, Recht zu behalten  Arthur Schopenhauer09/2009
 • Het nut van vrome leugens  Schopenhauer08/2009
 • Kunst van het beledigen11/2008
 • Er is geen vrouw die deugt10/2008
 • Zitat des Tages | 093009/2008
 • Citaat van de dag | 092009/2008
 • Zitat des Tages | 090709/2008

 • © eamelje.net 2001-2019. Alle rechten voorbehouden

  6 kommentaren

  Eric  op 11 mei 2006 @ 23:07:10

  Nou ja, het is natuurlijk wel zo dat VVD’ers het vaak (heel luidruchtig) vanzelfsprekend vinden dat economische vluchtelingen of vluchtelingen die niet helemaal de waarheid vertellen meteen worden teruggestuurd. Of je dat dan over de rug van Hirsi Ali moet doen, is een ander verhaal. Er is veel op haar aan te merken, maar ze heeft niet verzwegen dat ze op valse gronden een verblijfsvergunning heeft gekregen. Helaas niet de enige zwakke uitzending van Zembla van de laatste tijd, helaas.

  Eric  op 11 mei 2006 @ 23:08:38

  Da’s twee keer helaas. Maar het *is* dan ook erg jammer. ;-)

  sjouke  op 12 mei 2006 @ 00:43:03

  AHA heeft zelf meer dan eens misbruik van die methoden gemaakt en wás al steeds erg fout. Ze blijkt nu nog fouter en de partij die haar als excuustruus gebruikte, de VVD bleek overal al van te weten, maar dat geen probleem te vinden. terwijl diezelfde partij, inclusief mevrouw AHA, wél continu onverdraagzaamheid predikt.

  Helemaal gen zwakke Zembla aflevering. Wél de tactiek van low key gesignaleerd, ja, wat moet je anders. Tis geen Taïda…

  Eric  op 12 mei 2006 @ 12:30:44

  Sjouke: ik heb een bloedhekel aan de rants van Hirsi Ali over moslims en de islam, maar zolang ze niet zelf roept dat iedereen die jokt alsnog het land uitgeschopt moet worden kun je alleen VVD-collega’s die dat wèl doen erop aanspreken.

  Gelkinghe  op 13 mei 2006 @ 12:33:57

  Ik vond zelf de leugens van Neelie Kroes aan het eind van de docu veel opmerkelijker.

  Eric  op 13 mei 2006 @ 13:45:16

  Hmm, nu blijkt dat er in 2005 een gezin de vluchtelingenstatus is ontnomen vanwege het opgeven van een onjuiste identiteit, komt het toch in een ander daglicht te staan. Het “regels zijn regels en afspraak is afspraak” van Verdonk zou voor Hirsi Ali betekenen dat ze alsnog het land uitgezet zou moeten worden. Verdonk zou het nog wel eens heel benauwd kunnen krijgen…