The Caged Virgin iv

Politici zijn leugenaars. Wie ik daarmee iets nieuws vertel, is behoorlijk naïef. Maar waarover liegen zij dan zo consequent, en o zo makkelijk?

De grootste leugen, die hier al eerder uitgebreid aan de orde kwam, is het idee dat de parlementsverkiezingen er toe zouden doen. Terwijl het enige dat verkiezingen telkens aantonen, is dat de programma’s van de partij die uiteindelijk het kabinet vormen nooit zo in het regeerakkoord komen.

Bovendien is een partij als de VVD slechts vier jaar niet aan de macht geweest, in die ruim twintig jaar dat ik nu stemmen mag. Verkiezingen in Nederland brengen nooit enige noemenswaardige veranderingen.

Maar ja, als een leugen maar halsstarrig genoeg wordt volgehouden, heet die als vanzelf cultuur.

Verder is het openbaar bestuur in Nederland totaal verziekt, omdat er alleen nog maar politici inzitten. Volgens henzelf, omdat alleen politici de mores kennen. Ofwel precies weten wanneer er gezwegen moet worden. Dat is: kunnen liegen, als dit van hen gevraagd wordt.

Een andere structurele leugen is dat politici de politiek ingaan om de wereld te verbeteren. Maar in zo’n systeem als het Nederlandse blijven alleen degenen over die het liefst in alle rust hun eigenbelang zo goed mogelijk willen behartigen.

Goed, er staat een klein prijsje op om al die grote en systematische leugens in stand te kunnen houden tegenover de belastingbetaler. Politici worden geacht persoonlijk integer te zijn. Liegen voor het grotere belang van de kaste mag, maar liegen over de eigen verdiensten is een zonde.

Vandaar dat het gekronkel van de VVD nu zo grappig is over de leugens waarmee Ayaan Hirsi Ali in Nederland mocht blijven. Heel opportunistisch is mevrouw Ali in 2002 geronseld voor de partij, omdat die vreesde stemmen te verliezen ter rechterzijde. En nu is deze partij betrapt op de tegenspraak die dat oplevert met de eigen uitgangspunten.

Het wordt interessant om te zien hoe kleinzielig de Haagse politiek zich gaat tonen. Of de rechtlijnige domheid van het immigratiebeleid werkelijk belangrijker is dan wat dan ook.

** update 14.45 uur: Ayaan Hirsi Ali houdt de eer aan zichzelf, en vertrekt uit Nederland. Zoals Eliane ook al wist te melden, in de commentaren.


[x]#1812 fan maandag 15 mei 2006 @ 13:53:15