Dode dichters, en andere schatten

Vaak is enkel de heb al genoeg om van iets te kunnen genieten. Talloze boeken staan ongelezen in de kast, vele cd’s onbeluisterd naast de speler, en stapels aan videobanden bergen uren aan televisie die altijd nog eens bekeken zouden worden. Het bezit is er. Een weelde.

Maar nu maakt de digitale techniek het ineens mogelijk, al die schatten ook nog eens altijd bij je te hebben. MP3-spelers kunnen meer muziek bergen dan er in huis is, om maar niet van video te spreken.

Het is nog even wachten tot er een handige oplossing is om ook mijn boeken overal mee naar toe te nemen. Helaas zou die voor mij ook moeten komen met een betaalbare methode om de inhoud van mijn boekenkasten te digitaliseren.

Ik heb hier al eerder de wens uitgesproken hoe fijn het zou zijn al mijn boeken snel doorzoekbaar te hebben.

Dit weblog heeft ook opgeleverd dat ik me beter bewust ben geworden van de mogelijkheden om video te bewerken. Hier snel wat TV-beelden plaatsen, lukt al heel aardig. Maar de stap om mijn oude videobanden te digitaliseren had ik nog niet gezet.

Tot nu toe. Hebben mijn computers ook wat te doen, als ik niet thuis ben.

En toch. Het is niet eens technische kwaliteit van de nieuwe oude beelden. Die valt me heel erg mee. Alleen het geluid moet meestal nog wat worden bijgepoetst.

Maar de inhoud…


click image to play. 1.31 minutes

Zelfs van prachtprogramma’s als De Dode Dichters Almanak vraag ik me af wat het nut is om de opname tot DVD te bewerken. De videoband houdt het nog wel een tiental jaren vol. En het is niet dat ik die ooit bekeken heb sinds de opname, ergens in 2001.

Bovendien, zo in beeld zijn de meeste dichters veel elitairder dan ze op papier lijken. Larkin is natuurlijk prachtig naturel, en ook filmpjes als die met Robert Graves doen het goed. Maar verder?

Het is interessanter om de dichters even te zien praten en bewegen, dan om ze hun werk te horen voordragen. Bovendien heb ik het idee dat hun werk snel slijt door het vaak te bekijken.

Papier is veel geduldiger. En misschien verdraagt alleen muziek het wel om herhaald genoten te worden.

Ik vind dit wel een interessante ontdekking, om te zien dat wat kan, eigenlijk helemaal niet hoeft. De moeite om wat er toch al was nog eens te digitaliseren, zal er meestal net te veel aan zijn.


[x]#1819 fan donderdag 18 mei 2006 @ 13:43:58

besibbe op eamelje.net [de nijste 10, maksimaal]:

 • Dode dichters almanak | 12e televisienacht09/2011
 • Dode dichters almanak | 11e televisienacht09/2010
 • Gedichtendag 201001/2010
 • Dode dichters almanak09/2009
 • Overwegingen | 090109/2008
 • Dode dichters’08/2008
 • Overwegingen | 052305/2008
 • Dode Dichters Almanak | 8e televisienacht | 209/2007
 • Dode Dichters Almanak | 8e televisienacht09/2007
 • Dode dichters | Bloem05/2007

 • © eamelje.net 2001-2019. Alle rechten voorbehouden

  2 kommentaren

  eliane  op 18 mei 2006 @ 14:43:25

  Ha, ik ben voortdurend op zoek naar bewegende beelden van mijn slachtoffers. Ik zal je weten te vinden. Voor volgende week heb ik gelukkig weer een erg populair en springlevend slachtoffer, dus is er genoeg uitzending gemist.

  Eric  op 18 mei 2006 @ 16:41:45

  Hmm, deze meneer lijkt net David Lynch.