Naschriften van een nerd | 1

Merkwaardig aan de hedendaagse technologie vind ik dat er altijd zo veel praat is over wat er nog komen moet. Alle luchtfietserij. Computerbladen en -websites staan vol over Microsoft Vista, terwijl dat besturingssysteem pas komend jaar op de markt komt. Daarna zal het nog minstens een jaar geplaagd zal worden door vreselijke kinderziekten.

Laat mij daarom eens wat terugkijken.

Voorlopig komt dat Vista er bij mij niet in. Nee, sterker nog. Nadenkend over mijn ervaringen met Windows 98 werd me duidelijk dat mijn wensen over besturingssystemen erg simpel zijn. Het boeltje dient stabiel te werken [en dat te blijven doen], en het moet redelijk eenvoudig zijn om er nieuwe randapparatuur of software op te installeren.

Verder maakt het me niet uit wie zo’n besturingssysteem gemaakt heeft. Perfect zijn ze toch nooit.

Wat dat betreft waren sommige dingen vroeger wel beter. Twintig jaar geleden werkte ik veel op een Acorn computer. Het enige wat dat ding uit zichzelf kon, was na het opstarten herkennen dat die een floppydrive had. Vervolgens was het aan mij om het schijfje met het besturingssysteem van de dag te kiezen, naar gelang de taak die me te wachten stond. Daar kan geen triple of quadruple boot-PC tegen op.

Iets van dat elementaire gemak heb ik altijd trachten te bewaren. Het werken met de Apple Macintosh begin jaren negentig werd nog leuker toen ik alternatieve systemen van floppy ging draaien, en later zelfs van zip-schijf. Werkgeheugen kostte toen nog minstens 100 gulden per megabyte; soms was het raadzaam om intensieve taken onder System 6 te doen, omdat System 7 alleen al te veel vroeg van de machine.

Wat ik het meest betreurde aan de uiteindelijke overstap naar Microsoft’s Windows was dat ik ineens niet meer begreep welke onderdelen van het besturingssysteem wat precies deden. Ik heb het OS ook altijd veel te chaotisch gevonden; want opgebouwd uit te veel bestandjes en bibliotheekjes.

Werken met Windows geeft me nog altijd het gevoel dat ik me heb uitlever aan iets dat zich meestal niet zo gedraagt als ik wens. Dat er uiteindelijk toch iets van begrip groeide, was alleen omdat er zo vaak iets mis is gegaan.

Neem nu dat register van Windows, die onhandige database van alles wat er op een PC wordt geïnstalleerd. En nog zo veel meer. Het heeft me altijd enorm geërgerd dat dit ding zo makkelijk vervuild raakt, wat altijd ten koste gaat van de stabiliteit en de snelheid van een systeem.

Ik maak mede daarom steeds meer gebruik van software die aangepast is voor gebruik van een verwijderbaar medium, als een CD of een USB-stick. Die programmatuur hoeft niet eerst geïnstalleerd te worden en vervuilt daarmee het register niet.

Maar goed. Software. Dat is alweer een ander verhaal.

Dit is het eerste deel van een zomerserie op eamelje.net : wordt vervolgd.


[x]#1920 fan vrijdag 14 juli 2006 @ 14:48:35