Bedenkingen bij een prachtprestatie | 2

Landis ontkent iets genomen te hebben.

Natuurlijk, dat is de geconditioneerde reflex onder verdachte renners. Nieuws zou het pas zijn als iemand ruiterlijk bekend wel doping gebruikt te hebben, om het niveau van zijn sport aan te kunnen.

Toch, zou het niet kunnen dat hij werkelijk niets gebruikt heeft? Er wordt gespeculeerd dat er renners geofferd worden, in de machtsstrijd van de wielerbond UCI tegen de organisatoren van de drie grote rondes.

Onwaarschijnlijk, in dit geval dan. De UCI heeft juist enorme klachten over dat Franse dopinglab dat Landis nu heeft betrapt. Ik vind het een te vergezocht idee dat de vijand van het ene moment ineens de corrupte medestander van het volgende moment is, om weer een derde te kunnen pesten.

Maar zou Landis werkelijk niet geofferd kunnen zijn, als een soort waarschuwing aan andere sporters? Hij neemt medicijnen voor zijn heup, er is daarom wellicht altijd wel wat te vinden bij hem?

Het kan. Alles kan.

Je schreef eerder al eens dat Armstrong nooit zou worden betrapt op doping, omdat er te veel instanties een te groot belang hadden bij het ideaalbeeld van een man die kanker overwon. Geen mooier verhaal om publiek, en dus sponsors, te winnen dan dat. Landis is geen Armstrong.

De strijd tegen doping gaat om het ophouden van een schijnwerkelijkheid, zo veel is wel zeker. En ik heb het idee dat wie betrapt is, eerder een te slechte begeleiding heeft ingekocht dan iets anders. Maar wat zijn werkelijk de causale verbanden hier? Ik weet dat niet.


[x]#1945 fan donderdag 27 juli 2006 @ 22:23:13