Het Kamerlidmaatschap als groepstherapie

In die drieënhalf jaar zijn de belangrijkste machtsbeslissingen genomen in achterkamertjes. Dat geldt voor het regeerakkoord, voor het besluit om de oorlog tegen Irak te steunen, voor de reparatie van het regeerakkoord in maart vorig jaar en bij het besluit om troepen naar Uruzgan te sturen begin dit jaar.

Voor alle belangrijke momenten geldt: de fractie weet tevoren van niets. “We kregen als fractieleden na het sluiten van het regeerakkoord alleen het onderhandelingsresultaat te zien. We konden geen verbeteringen aanbrengen. We praatten er wel over maar dat sloeg verder helemaal nergens op. Het was meer een vorm van groepstherapie.

Ayaan Hirsi Ali, interview in NRC-Handelsblad 30 ix 2006

Het is niet verrassend dat Ayaan Hirsi Ali het Nederlandse parlement ‘zwak en gewetenloos‘ noemt, en verwijt geen geheugen te hebben. Zulke constateringen sprak ze al eerder uit.

En toch stemt haar conclusie tot nadenken. Zeker nu dit weekend alle politieke partijen in aanloop naar de verkiezingen de borst zwellen om met verheven stem grootse beloftes te doen die geen van allen ooit zullen worden waargemaakt.

Hirsi Ali zal éen van de weinigen zijn geweest die op eigen kracht, door voorkeursstemmen, een zetel in de Kamer wist te veroveren. Het merendeel der Kamerleden glipt naar binnen op de jaspanden van de lijsttrekker. En gedraagt zich vervolgens opvallend serviel, als maar al te tam stemvee. Onopvallend binnengekomen, onopvallend binnengebleven. Goed, op al die kwaaiige mannen op de rechtervleugel na dan, die weliswaar opvielen, maar niet om hun geweldige bijdrage.

Eén van beide partijen die nu in de regering zit, keert daarin terug. Misschien wel allebeide. Inclusief al hun ja-knikkers in de Kamer. Maar de VVD regeert al ononderbroken sinds 1977, met een kleine onderbreking tussen november 1989 en mei 1994. En voor het CDA geldt zelfs dat de voorlopers daarvan kwamen al in 1848 aan de macht kwamen, en de partij amper 8 jaar in de oppositie heeft gezeten.

Overigens kan met reden ook het verwijt aan de PvdA gemaakt worden dat die partij maar beter niet regeren moest, vanwege al te lang aan de macht en te veel bestuurders overal.

Hier zal ik nog veel over na te denken hebben, de komende 53 dagen. Als de media niets anders doen dan de komende parlementsverkiezingen belangrijker te maken dan ze zijn.


[x]#2079 fan zondag 1 oktober 2006 @ 19:21:05

besibbe op eamelje.net [de nijste 10, maksimaal]:

 • Overwegingen | 072007/2008
 • Woordbeeld03/2007
 • Infidel | 303/2007
 • Infidel | 202/2007
 • Infidel02/2007
 • Lijstjes van 2006 | 4: de mooiste boeken12/2006
 • Mijn vrijheid  Ayaan Hirsi Ali11/2006
 • Fly virgin, fly vii10/2006
 • Verdink Verdonk ii08/2006
 • Verdonk, di donc!!!07/2006

 • © eamelje.net 2001-2019. Alle rechten voorbehouden

  ien réaksje

  Lettersoep  op 2 oktober 2006 @ 09:28:48

  Maar gelukkig zijn we Ayaan kwijt. Ze verwijt iedereen van alles en nog wat maar vergeet zelf dat ze een hoop kwaad gedaan heeft. Zo heeft zij de knuppel in het hoenderhok gegooid wat moslims betreft. Haar hele mening in dat geval is gebaseerd op haat, niet op feiten. Wat mij betreft erger dan achterkamertjes politiek; zo schijnt het in Nederland te werken en niemand zegt er eigenlijk echt iets van.