geen cultuur wordt rijker door meer van het mottige zelfde | 2

Oud nieuws misschien, want Volkskrant-journaliste Marije Randewijk sprak deze woorden begin dit jaar al uit, toen ze bekroond werd in 2005 het beste sportverhaal te hebben geschreven. Maar toch, omdat ze naadloos bij Blokker’s tirade aansluiten:

Waarom schrijven tegenwoordig steeds meer journalisten een boek, wordt mij regelmatig gevraagd. Ja natuurlijk, allereerst omdat uitgeverijen ze de ruimte geven en de markt hebben ontdekt. Maar ook om af te zijn van het gezeur van hun chef dat het allemaal korter moet, dat de lezer bij een krant niet onthaast maar ontleest. Kan er geen kadertje bij het verhaal? Dat is overigens Volkskrant-taal, aan de overkant van de Wibautstraat, bij Trouw, noemen ze dat tegenwoordig boxjes.

Ze zullen het ontkennen, de leidinggevenden, zeggen dat het niet zo is bedoeld, dat ze slechts het beste met de lezer voor hebben en dat de cijfers voor zich spreken. Als je erop wijst dat de abonnees misschien weglopen omdat je juist kortere verhalen bent gaan plaatsen, heb je sowieso ongelijk. Het is een oneerlijke discussie.


[x]#2090 fan woensdag 4 oktober 2006 @ 10:51:10


© eamelje.net 2001-2019. Alle rechten voorbehouden