A Wanderer in Holland

harlingen

Schreef ik vorig jaar hier over een boek van de Britse reiziger Hare die door Nederland reisde in 1884, zette Gutenberg dezer dagen een vergelijkbaar werk online. Maar dan van impressies na een drietal reizen rond 1900, van ene E. V. Lucas.

Daarin blijken de Nederlanders dan verreweg de grootste rokers van Europa, en is Lucas verbaasd als hij een keer niet hoeft te betalen om een kerk te bekijken. Dokkum wil hij niet bezoeken, vanwege de spreekwoordelijke ongastvrijheid daar.

Overigens valt zijn grote interesse in lokale zegswijzen op. Al helemaal, omdat die mij voor het grootste deel onbekend zijn. En zowiezo kiest vaak Lucas interessante informatie uit onze geschiedenis, trouwens. Dan heeft hij het ineens over de Rederijkers, of legt hij de verschillen tussen het Engels en Nederlands uit aan de hand van een schoolboek uit 1658.

Maar het was ook een ander land hier, honderd jaar geleden. Waar de bevolking buiten de grote steden vrijwel overal nog in klederdracht liep. En er was natuurlijk veel platteland.

Lucas kwam voor de schilders, net als Hare. En daardoor wordt ineens wel zichtbaar hoe weinig culturele toeristenattracties er eigenlijk bij lijken te zijn gekomen de afgelopen eeuw.


[x]#2111 fan vrijdag 13 oktober 2006 @ 00:31:05


© eamelje.net 2001-2019. Alle rechten voorbehouden