Bettini

Het wielerseizoen had een prachtig slot. Paulo Bettini werd terecht wereldkampioen, en ook de laatste twee herfstklassiekers boden mooie sport.

Speelde ook nog het persoonlijke drama in zijn leven mee. Tien dagen nadat Paulo Bettini de regenboogtrui won, kwam zijn broer Sauro om het leven door een auto-ongeluk. Dat was op 2 oktober. Dus toen de wereldkampioen toch aan de start verscheen van de Ronde van Lombardije gisteren, wist iedere volger van het wielrennen wat hij daarvoor had moeten overwinnen.

Bettini heeft direct na de dood van zijn broer, en grootste supporter, overwogen maar helemaal te stoppen met de sport.

Toch was het bijna overdreven, hoe hij in de wedstrijd met zijn krachten smeet. Vijftig kilometer voor de finish reed hij al het snelst de hellinkjes op, om zijn tegenstanders te tarten.

En uiteindelijk raakte hij ook alleen weg, al kwam de Duitser Wegmann nog even in zijn gezelschap terug.

Bettini won, en hij had op het laatst voorsprong genoeg om te doorvoelen dat hij zou winnen. Huilend kwam hij over de finish. En zie, dat moment maakt dan ook weer duidelijk hoezeer mijn beleving van sport samenhangt met de wetenschap dat alles zich op hetzelfde moment afspeelt. Ik had hier ook een filmpje kunnen neerzetten dat de emotie van Bettini toonde toen hij op de finish afreed. En dat was dan genant geweest.

Op het moment zelf had ik kippevel van ontroering.

Enfin, de finish van de Ronde van Lombardije betekende ook dat de winnaar van de ProTour-cyclus eindelijk bekend werd. Wie dat is, weet ik niet eens zeker. Valverde? In elk geval zouden de renners de huldiging boycotten, murw als zij waren van alle gesol met de sport.

Het is ook een erg merkwaardig wielerseizoen geweest, over het geheel genomen. De Ronde van Frankrijk heeft nog altijd geen winnaar bijvoorbeeld. Maar de Ronde van Italië ook niet, of de Ronde van Zwitserland.

En toch konden al die dopingperikelen me niet eens zo vreselijk veel schelen. Ik ben dit jaar definitief afgeknapt op het al te berekende koersen dat gebeurt, omdat de meeste renners met communicatie-apparatuur rondrijden.

Daardoor is alle verrassing uit de wedstrijden verdwenen.
 
 


[x]#2116 fan zondag 15 oktober 2006 @ 13:26:44


© eamelje.net 2001-2019. Alle rechten voorbehouden

ien réaksje

George  op 15 oktober 2006 @ 21:20:06

Valverde was al zeker van de eindoverwinning in de Protour voordat deze ronde begon. Maar wat een magistrale overwinning.