Boek & handel


illustratie uit dit Guardian artikel

Nooit bezoek ik meer boekhandels dan in de eerste dagen van het jaar. Als de boeken worden afgedankt die voor de volle prijs geen kopers konden vinden; en nu liefdeloos in de uitverkoop staan. Gedegradeerd tot de vulling van oude dozen.

Toch koop ik zelden wat. Er worden heel veel boeken uitgegeven die zelfs ik niet wil hebben.

De koopjesjacht is voor mij, net als het bibliotheekbezoek, een manier om boeken te vinden waar ik anders niet gauw moeite voor had gedaan. Het toeval moet me helpen, omdat de boekenbijlagen van kranten en tijdschriften tekortschieten om mijn belangstelling te prikkelen.

Blij ben ik zeker met het bestaan van boekloggers en websites als de digitale vitrine van de UB Groningen. Maar toch schieten ook die initiatieven tekort, tegenover wat ik ben gaan missen nu tweedehands boekwinkels meestal alleen nog online worden geëxploiteerd. En dat is het contact met een belezen verkoper; die tips geven kan.

Dus kijk ik ook met wat gemengde gevoelens naar de antwoorden op de vraag van The Guardian waar in de wereld bijzondere boekhandels te vinden zijn. Ja, tuurlijk. Zo’n winkel in een oud theater in Buenos Aires is prachtig. En die pasgeopende boekhandel in de Maastrichter kerk mag er ook zijn.

Maar werkt daar iemand waarmee er over boeken te praten is?

Ik bedoel, om boeken te kopen hoef ik tegenwoordig echt de deur niet meer uit. Al zijn aan het kopen op internet dan weer andere risico’s verbonden.


[x]#2391 fan zaterdag 6 januari 2007 @ 19:32:39


© eamelje.net 2001-2019. Alle rechten voorbehouden