Hamster-epo

Twee feitjes blijven me bij uit die reportage over doping in het wielrennen op Canvas gisteravond.

1] Bjarne Riis werd altijd ‘monsieur soixante pourcent’ genoemd, vanwege de dikte van zijn bloed. Ter illustratie: sporters die bij een test een hematocrietwaarde van meer dan 50% tonen, worden tegenwoordig tijdelijk geschorst voor hun eigen bestwil. Zulk dik bloed is ongezond. Maar Riis’ verzorger Jef D’Hont stelt dat diens hematocriet zelfs weleens 64% heeft bedragen, waardoor het dikke bloed van de wielrenner nog maar moeilijk zijn vingers en tenen bereikte.

2] Epo werd altijd aangemaakt met bloedmateriaal van hamsters. Tegenwoordig is daar menselijk spul voor in de plaats gekomen, wat meteen alle dopingtesten om epo aan te tonen onbruikbaar maakt. Hamster-epo was tenminste nog een duidelijk vreemd element in iemands lichaam.


[x]#2612 fan maandag 26 maart 2007 @ 12:38:20


© eamelje.net 2001-2019. Alle rechten voorbehouden