Literaire kring | 2
Marjolijn Februari

Meer achtergrondnieuws bij de affaire die onlangs nog terugkwam in Marjolijn Februari’s roman De literaire kring.

Dat boek ging deels over de verantwoordelijkheid van een Nederlandse groothandel, die giftige glycerine naar Haïti doorverkocht als grondstof voor medicijnen. Ook al was bekend dat de glycerine niet zuiver kon zijn — vanwege de lage prijs.

Op Haïti vielen 88 doden te betreuren. Voornamelijk kinderen, die allemaal een vergiftigd hoestdrankje hadden gekregen.

Vorig jaar vielen er door zo’n zelfde vieze levering 365 doden in Panama. En volgens de New York Times is de productie van de onzuivere glycerine vrijwel steeds terug te leiden naar China. Alleen is China iedereen’s lievelingshandelpartner, vanwege de goedkope producten. Daarom blijven sancties tegen dat land altijd uit.

Dit heet: globalisering.

An examination of the two poisoning cases last year — in Panama and earlier in China — shows how China’s safety regulations have lagged behind its growing role as low-cost supplier to the world. It also demonstrates how a poorly policed chain of traders in country after country allows counterfeit medicine to contaminate the global market.


[x]#2728 fan zondag 6 mei 2007 @ 18:32:06