Duitse deuken | 2

© foto Reuters

Eerder scheef ik hier al dat het Duitse wielrennen in de breedte niets voorstelde tot Jan Ullrich de Tour won in 1997.

Het is erger. En dat maakt de crisis van het moment daar nog schrijnender. Het Duitse wielrennen ging pas iets voorstellen dankzij de EPO. Midden jaren ’90 was er weliswaar voor het eerst in decennia weer een Duitse wielerploeg — Team Telekom — maar die presteerde nauwelijks. De sponsor overwoog zich daarom na twee jaar al weer terug te trekken.

Toen begon onder meer Rolf Aldag ineens opvallend te presteren, in de Tour de France van 1995. Dankzij de medicatie van verzorger Jef D’Hont. En al gauw begonnen de ploegdoktoren zich er ook mee te bemoeien. De rest is bekend. Van meerijders werden de coureurs van Team Telekom in korte tijd winnaars. Eerst nog won buitenlander Bjarne Riis in Duitse dienst de Tour, en jaar later al was dat Jan Ullrich. Een held was geboren.

Deze avond wijdt de Duitse publieke TV zo al drie uur aan deze kwestie, die als een enorme crisis ervaren wordt.

Overigens, in Duitsland is het gebruik van verboden stimulerende middelen vijf jaar later niet meer strafbaar. Vandaar dat er alleen onthullingen over de jaren 90 gedaan worden.

En ook, dezelfde sportartsen van de universiteit Freiburg die EPO spritzten, hebben tal van grote Duitse sporters begeleid. Zoals een Steffi Graf, zoals een Boris Becker.


[x]#2783 fan donderdag 24 mei 2007 @ 22:39:38


© eamelje.net 2001-2019. Alle rechten voorbehouden

2 kommentaren

Eric  op 25 mei 2007 @ 10:40:34

En o wat zijn alle ploegleiders en rondedirecties weer ontzet. Dat is misschien nog wel het meest stuitende, het gemak waarmee alle schuld naar de renners geschoven wordt. “We maken schoon schip” en duwen de spuit weer in een andere renner.

woordenaar  op 25 mei 2007 @ 12:48:54

Wat een pracht foto