Zij en ik | Bespreken boeken

 

zij:Ga je Kluun nog eens lezen voor je boeklog? Ik heb gehoord dat er iemand was die trots zei als enige ooit een positieve recensie over Kluun te hebben geschreven.
ik:Dat heb ik je vorige keer verteld, ja.
zij:Ja?
ik:Maar nee, voorlopig geen Kluun voor mij. Misschien wel nooit.
zij:Waarom niet?
ik:Dat boek gaat toch vooral over een vrouw die doodgaat aan de borstkanker? Waarom zou ik voor mijn lol een boek lezen over een vrouw die doodgaat aan de kanker?
zij:Ja maar, dat is toch geen manier om boeken te beoordelen?
ik:Waarom niet?
zij:Dan hoef je de Bijbel ook niet meer te lezen. Want je weet toch wel dat onze lieve heer zijn zoon laat sterven aan het kruis. Je schreef van de week zelf nog op je weblog dat het erom gaat hoe iets beschreven wordt, niet wat er beschreven wordt.
ik:Die Bijbel is ook niet interessant om wat erin staat, maar omdat zo veel mensen de inhoud blind geloven.
zij:En bij thrillertjes vind je het ook niet erg dat er mensen in gedood worden, terwijl je dat van tevoren weet.
ik:Ja, maar dat is altijd allemaal vorm. Bij genre-fictie gaat het altijd om dat soort stilzwijgende afspraken. De verpleegster krijgt de dokter, de held gaat niet dood maar overwint de boef. Alleen moet het er ook een paar keer op lijken of het toch misgaat. Om het spannend te houden.
zij:Maar hoe schat je Kluun dan in?
ik:Geen idee. Schrijver melkt groot verdriet in zijn leven uit? Kom, huil met me mee, want deze ramp is helemaal echt gebeurd? Dat is natuurlijk ook een genre, maar niet mijn favoriete soort boeken. Verrassend is dan misschien dat Kluun een man is, omdat volgens mij normaal juist vrouwen dit soort boeken schrijven.
zij:En lezen. Vergeet dat niet. Kluun heeft dus een vrouwenboek geschreven? Staat dat je vooral tegen?
ik:Hij staat me niet tegen, maar dat genre boeken laat me vrijwel onverschillig. Het is heel moeilijk om je druk te maken om iets dat je niets kan schelen.
zij:Dus het is niets?
ik:Nee, ik zou het niet lezen. Dat is een persoonlijk oordeel. Maar als er geen behoefte aan dat soort boeken zou zijn, zou die Kluun niet zo goed verkopen. Dat is heel iets anders. Maar waarom ga je toch de hele tijd hier over door. Heb jij hem soms net gelezen?
zij:Ja.
ik:En?
zij:Ik moest erom huilen. Maar nu moet ik me dus vies voelen van jou, omdat het Kluun’s bedoeling was dat ik zou gaan huilen.
ik:Wat heb je toch een rare ideeën over mij.

[x]#2804 fan zaterdag 2 juni 2007 @ 00:00:22


© eamelje.net 2001-2019. Alle rechten voorbehouden

ien réaksje

Gerhard  op 2 juni 2007 @ 09:59:35

Daarom heb ik ook die film over de Titanic nog nooit gezien. Wie kijkt er nou naar een film waarvan je vantevoren weet dat het schip zinkt en iedereen doodgaat? Het zal een vrouwenfilm geweest zijn.