Wat vind ik nu een mooi boek

Er is nog een andere manier om naar boeken te kijken. Niet door ze te lezen, maar door ze te beschouwen als voorwerp. Dit lijstje van Joseph Sullivan prikkelt me al een tijdje op toch ook zelf eens mijn favoriete boekontwerpen op een rijtje te zetten.

Maar, mijn smaak is nogal traditioneel.

Zo’n nauwelijks gestileerd boekje als The essential Hardy vind ik er fraai uitzien. Al doet wel aan het uiterlijk af dat er een hele reeks van deze boeken bestaat, waarin de Hardy ineens maar een variatie op een vast gegeven is.

Het mooiste boek om in handen te hebben, is de dichtbundel Hûn oan’e himel van Cornelis van der Wal. Dit komt vooral door de sterrenstof op het omslag. Beweeg het boek iets, en de kleur van het kaft verandert heel subtiel mee. Dat effect is met een scan totaal niet over te brengen.

En ik geef toe ook weleens door een mooi of opvallend kaft verleid te worden tot aanschaf van een boek. Marc Kregting’s boek De Leliering heeft ook weer een voorkant waarvan het werkelijke betoverende effect nauwelijks met een scan te vangen is.

Helaas zal ik dit boek nooit uitlezen, noch op boeklog bespreken. Goed daarom, dat het maar € 1,49 kostte.


[x]#2891 fan vrijdag 6 juli 2007 @ 11:38:25