ARD und ZDF steigen aus der Live-Berichterstattung der Tour aus

Hoe erg is het nu werkelijk dat de Pruus ophoudt met live-uitzendingen van de Tour?

Ik moet zeggen veel vaker dan andere jaren naar ARD en ZDF te hebben gekeken.

Vier zenders brengen mij dagelijks rechtstreekse reportages, en daarvan prefereer ik al jaren de Belg. Door de vakkennis bij de commentatoren. De Nederlanders zijn niet scherp genoeg. Eurosport wordt doorsneden met reclame. En de Pruus, ach de Pruus bracht voorheen wielerverslagen door mensen die geen enkel verstand van de sport leken te hebben, gericht op een immens publiek dat alleen redelijk geïnformeerd werd over de prestaties van volksheld Jan Ullrich. Verder kwamen er steeds van die VVV-filmpjes langs van de vele dorpjes onderweg.

ARD en ZDF hebben zich bovendien totaal belachelijk gemaakt door Ullrich in loondienst te nemen, om hem na iedere rit even exclusief in de uitzending te hebben. Ullrich’s salaris hiervoor, bedroeg zeker € 100.000 per jaar. Maar goed, ik heb hier vaker beschreven hoe de wielersport in Duitsland amper iets voorstelde voor Der Jan de Tour won.

Eerder kwam hier ook al aan de orde hoe de plotse vloed aan Duitse successen in de wielersport in de jaren negentig samenhingen met het gebruik van EPO. De omroepen ARD en ZDF hadden ineens een jaarlijkse kijkcijferhit, maar realiseren zich inmiddels de wielersport veel te fraai te hebben afgeschilderd al die jaren.

De reactie daarop was interessant. Tenminste, voor wie zich zoals ik op een meta-niveau voor media interesseert. Dit jaar brachten ARD en ZDF namelijk ineens dagelijks volop dopingnieuws, zelfs er geen nieuws was, als een raar soort tegenwicht voor wat jaren werd nagelaten. Bovendien had bijvoorbeeld het ZDF om de dag een leuke prijsvraag. Dan kwam er een zogenaamd grappige cartoon in beeld, zoals die hierboven, en konden de kijkers prijzen verdienen door de afgebeelde renners fijne teksten mee te geven.

Toevallig won de inzender die de meeste verwijzingen naar EPO-gebruik in de ballonnetjes wist te persen meestal.

De twee wielrenners die in de tekening hierboven in het zwart zijn afgebeeld, heten Vinukurov en Klöden trouwens, en horen bij de Astana-ploeg. Zij kwamen voor de Tour in het nieuws doordat bekend werd dat zij weleens trainden zonder daarbij hun ploegkleding aan te hebben, met alle reclame daarop. Dus moesten deze ‘black riders’ wel wat te verbergen hebben, volgens de Duitse media.

Feitelijk zijn die cartoons zonder meer lasterlijk te noemen, al weet het ZDF ook dat in humor en parodie er geen bewijslast is.

Dus ja, ineens waren de Tour-uitzendingen van ARD en ZDF boeiend, door de vreemde mix van sport en rancune-TV. Met objectieve verslaggeving had het allemaal niets te maken. Maar ach, dat was de afgelopen jaren toch ook al niet zo.


[x]#2909 fan woensdag 18 juli 2007 @ 22:44:33


© eamelje.net 2001-2019. Alle rechten voorbehouden

4 kommentaren

Eric  op 18 juli 2007 @ 23:26:34

Het Belgische commentaar is veel op het Nederlandse gaan lijken: oeverloos gelul over niemendalletjes om vooral geen stilte te laten vallen…

eamelje.net  op 18 juli 2007 @ 23:39:21

Ik vrees dat de wedstrijden te saai zijn geworden. Er is geen surplus aan kennis meer nodig om te kunnen lezen wat de wielrenners doen.

Achille van den Branden  op 19 juli 2007 @ 15:17:18

Precies. Hoe Michel die hele lamme eerste week heeft volgepraat, lijkt me een nauwelijks te overschatten krachttoer. Maar deze tweede week belooft beterschap.

En nu Gans De Clercq get pand geeft verlaten, ten faveure van José De Cauwer, wordt get commentaar noh een tikje deskundiger.

Moest lachen met Kama deze week, in Humo: “Ik vind het verschrikkelijke onzin, die gasten op hun velo. Eén junk die in de goot ligt vind ik interessanter dan vijftig junks die met hun neus op het stuur naar de eindmeet spurten.”

max  op 19 juli 2007 @ 23:12:10

De Duisters zijn verschrikkelijk anti-doping. Zo erg dat ze in eigen land doping keihard aanpakken. Dat is de reden waarom er zoveel Duisters betrapt worden. Als ze dat in Spanje zouden doen, zat er geen spanjool meer op de fiets. Ze kijken daar wel uit. Nederlanders namen hun renners vroeger ook altijd in bescherming.
Als je geschoren wordt moet je stilzitten. Dan kan de pruus niet.