Bij het 800ste boeklogje

In een database bijhouden wat ik lees, heeft zo zijn voordelen. Anders had ik veel moeilijker de trends in mijn leesgedrag kunnen zien, of bijvoorbeeld de voorkeur kunnen ontdekken dat ik nogal van bundeltjes houd.

Delen van die database online zetten, is over het algemeen ook een positieve ervaring. Boeklog heeft me niet alleen persoonlijke, maar zelfs zakelijke contacten opgeleverd die er anders nooit geweest zouden zijn.

Er is alleen éen nadeel aan het bestaan van zo’n publiek weblog.

De dwang van het ronde getal.

Vandaag staat het 800ste boeklogje online, volgens de automatische telling tenminste. In werkelijkheid is het nummer 791, want er staan ook vakantiemeldingen op, en er verdween weleens een postje tussen mijn computer en de database, dat dan onverwacht toch bleek mee te tellen.

Nu ben ik evenmin van doel het 800ste boeklogje te vieren, als het 100ste, of de 1000ste. Ik kijk vooral verbaasd naar die productie, als iemand die voor een TV-dieet ineens geconfronteerd wordt met hoge stapels van blokjes bakvet, die dan het gewicht representeren dat niet meer meegetorst hoeft te worden.

Ik wist niet dat ik het in me heb gehad.

Boeklog bijhouden is trouwens geen enkele inspanning, maar mooi dat het soms een verschil kan maken.


[x]#3055 fan donderdag 20 september 2007 @ 12:15:23