Ohuruogu

Toen ik me voor atletiek begon te interesseren, had Groot-Brittannië de interessantste atleten op de nummers die mij boeiden. Tegenwoordig ligt de wereld er anders bij. Een toonaangevend land als de DDR is domweg verdwenen, en de meeste lange loopnummers worden gedomineerd door Afrikanen.

Daar staat tegenover dat de BBC op een gegeven moment via de kabel beschikbaar kwam, en deze omroep de belangrijke atletiektoernooien uitgebreid aandacht geeft. Ook al presteren de Britse atleten tezamen minder opvallend dan voorheen, ik ben ze blijven volgen. Er is op meer dan éen manier traditie.

Op de afgelopen wereldkampioenschappen in Osaka wonnen de Britten éen gouden medaille. Alleen leek het daarvan of ze die liever niet hadden gewonnen, ondanks de prachtige race. De winnares, Christine Ohuruogu, kwam namelijk net terug van een jaar schorsing. Ze had drie onaangekondigde controles gemist, en was daarom automatisch uitgesloten.

Door die schorsing zal het Britse Olympisch Comité haar bovendien nooit meer uitzenden naar de Olympische Spelen. Ook dat automatisme bestaat er. Terwijl Ohuruogu éen van de weinige mediallekandidaten is.

Hierover wordt nu een rechtszaak gevoerd.

Nooit gaan rechtszaken over de knulligheid van de dopingcontroles, of de onmenselijkheid van de regels. Nu ja, wielrenner Andrej Kasjetsjkin klaagt de wielerbond aan omdat de urine- en bloedcontroles zijn privacy schenden. Merkwaardig genoeg wordt hij daarom als excentriek gezien.


[x]#3195 fan zondag 25 november 2007 @ 20:16:22


© eamelje.net 2001-2019. Alle rechten voorbehouden