Eee

Gadgetlust is een moderne ziekte, waar ik redelijk immuun voor ben. Functionaliteit gaat voor mij nog altijd boven uiterlijk. En over twee jaar komt er toch wel weer iets dat nog mooier is, en met terugwerkende kracht lillijk maakt wat nu gehypet wordt.

Wel zag ik graag beter uitgevoerd wat nu al te koop is. Software is troep, en hardware blijft me ook nog altijd wat te primitief.

Zo verlang ik al zeker vijftien jaar naar een eenvoudige laptop, zonder bewegende delen, waarmee het stil en prettig een hele dag werken is op éen enkel penlight-batterijtje.

En de tekenen lijken er te zijn dat zo’n apparaat er binnen een paar jaar komen kan. Flash-geheugen maakt die zo kwetsbare harde schijf overbodig, en als die OLED-technologie eenmaal en masse geproduceerd kan worden, heeft zo’n laptop ook niet meer alle energie nodig om het LCD-scherm van achter te belichten.

Ik was daarom erg benieuwd naar de Asus Eee notebook; een eenvoudig apparaatje dat op Linux werkt en dat alles op zijn gemak met een 900 MHz-processor zou afkunnen. Bovendien weegt het apparaat niets, en kost het in de VS amper $ 399.

Toegegeven, het 7-inch schermpje van het apparaat is niet vreselijk groot. Maar hoe lang heb ik niet hele dagen met Apple’s gewerkt, die amper 9-inch aan beeldscherm hadden?

Enfin, ik heb er nu éen gezien. In het echt. Ik heb er zelfs even op mogen typen. En dan blijkt het toetsenbord zo klein te zijn dat ik de Asus Eee onmogelijk kan zien als het apparaat dat me voortaan op al mijn gangen begeleiden zal.

Maar misschien is het begin er nu wel… Misschien maakt het succes van de Eee andere fabrikanten wakker.


[x]#3203 fan woensdag 28 november 2007 @ 14:33:15

besibbe op eamelje.net [de nijste 10, maksimaal]:

 • Nerd koopt volkscomputer | xiii12/2011
 • Nerd koopt volkscomputer | xii12/2010
 • Nerd koopt volkscomputer | xi12/2009
 • Lezen van een scherm10/2009
 • Google Chrome OS07/2009
 • Nerd koopt volkscomputer | x06/2009
 • Kwantificeerbare onzin | 042704/2009
 • Nerd koopt volkscomputer viii04/2009
 • Nerd koopt volkscomputer vi04/2009
 • Overwegingen | 010401/2009

 • © eamelje.net 2001-2018. Alle rechten voorbehouden

  ien réaksje

  Kristian  op 29 november 2007 @ 19:09:04

  Ik had ooit een van de grotere Psions, deed een week met twee herlaadbare penlights, en ik kon aardig op het toetsenbordje typen.

  Ik help je hopen dat het weer die kant op gaat. Zelf denk ik dat het eerder via de ebook-reader komt. We zullen zien.