Wat vind ik nu een mooi boek? | 03

zie ook deel1 en deel 2

Het is rijkelijk vroeg, vind ik, maar de eerste jaaroverzichten verschijnen her en der alweer.

Nu kan iedereen elk moment al zien welke boeken ik in 2007 de moeite van het lezen waard vond, daar hoef ik niet apart aandacht voor te vragen. Iets anders is dat boeken soms meer zijn dan hun inhoud. Ook de vormgeving kan iets bijdragen. En het is misschien niet gek daar voortaan wat vaker aandacht aan te besteden.

‘The Book Design Review’ heeft zijn favorieten voor 2007 alweer klaargezet. En ik vind uit dat lijstje deze voorkant van de gedichten van Zbigniew Herbert wel iets hebben.

Juist door het ontbreken van tekst, en dus fontkeuze, heeft zo’n kaft weinig kans om te verouderen. Tenzij de antirokers-lobby nog hysterischer wordt dan al is.

Vergelijk zo’n kaft als dat van hierboven nu eens met dat van deze roman van Eco.

Dit is een bona fide designklassieker, die in verschillende overzichtsboeken staat die ik heb. En toch kan ik er niet anders naar kijken, dan met het idee ‘dat was ooit zo’.

Uit wat er de afgelopen maanden op boeklog bijkwam, viel het kaft van dit boek van Blackburn me positief op, al komt dat op deze scan nauwelijks over. Maar daar houdt het ook wel weer mee op, zo’n beetje.

Het is makkelijker aan te wijzen welke boeken ik er nu lelijk vind uitzien. En tegelijk doet dat er meestal weinig toe. Zulke boeken gaan in de kast, of op de stapel; daar is dan alleen de zijkant nog maar zichtbaar van.

Een lillijk voorkant zal me ook zelden van aanschaf weerhouden, daar zijn al genoeg andere redenen voor.


[x]#3205 fan donderdag 29 november 2007 @ 15:19:40