In Europa

Maks visie op de Europese geschiedenis [getuigt] van een totale minachting voor onze voorouders. Mak beschouwt de vorige generaties Europeanen als een soort wilden. Naïef zijn ze, want ze springen in een vogelpak van de Eiffeltoren. En onberekenbaar, want ze beginnen zomaar oorlogen. En dom zijn ze ook. Mak zegt het aan het einde van de eerste uitzending wanneer hij terugblikt op de hele eeuw zelf: ‘Hoe konden de mensen toch zo stom zijn?’ Door deze aanpak blijven de Europeanen schimmen in een rariteitenkabinet.

Willem Melching: Geert Maks tv-serie ‘In Europa’ barst van de fouten

Spanning zal er altijd blijven, tussen de beroepshistorici en de amateurs. En ja, Geert Mak is een amateur. Ook al heeft hij meer geschiedenisboeken verkocht de afgelopen jaren dan alle beroepsmensen samen.

Niet dat ik het bij deze voor Geert Mak wil opnemen. Op mijn boeklog worden ook genoeg kritische noten over zijn werk gekraakt. En van die TV-serie heb ik alleen de historische opnamen bekeken. Ome Geert die een trein instapt, en er een beeldwisseling later weer uitgaat, dat is me allemaal te truttig traag.

Tegelijk zijn de Nederlandse beroepshistorici ook niet beter dan een stel postzegelverzamelaars, met allemaal hun eigen specialiteitje. Kritiek leveren op Mak is erg makkelijk, maar meer dan langdradige artikelen schrijven over onderwerpen waarvan alleen zijzelf het nut zien, gebeurt hier doorgaans niet. Wie het populariseren van zijn vak uitbesteedt aan een ander, heeft niet veel recht van klagen.


[x]#3229 fan dinsdag 11 december 2007 @ 13:48:28


© eamelje.net 2001-2019. Alle rechten voorbehouden