Einstein on the Beach

Toen Geert Wilders aankondigde een film te gaan maken, een film tegen de Islam, reageerde vrijwel iedereen daar geschokt op. Er was niemand die zei: nou Geert, is dat niet wat boven je macht? Je kunt nu al niet eens een filmpje maken voor de uitzending voor politieke partijen dat de moeite van het kijken waard is.

Ik had die relativerende opmerking kunnen plaatsen, maar mij ontbreekt het ware webloggersinstinct om per se te willen scoren. Bovendien interesseert de actualiteit van de Nederlandse politiek me maar matig. Wel verzamel ik de filmpjes van Geert’s PVV, maar dan vooral omdat ze armetierig in elkaar zitten. Voor het grootste deel van de tijd kijkt Geert Wilders namelijk rechtstreeks de camera in, ergens in een hoekje van het Binnenhof. Daarbij belooft hij dan de belastingen af te schaffen, de misdaad te laten verdwijnen, de files op te lossen, iedereen gelukkig te maken, en de Islam te vernietigen. Niet noodzakelijkerwijs in die volgorde, maar wel in vergelijkbare bewoordingen.

En toen kwam de Kerstboodschap van Geert’s PVV. En mijn grootste schok was dat daar ineens over bleek te zijn nagedacht.

Nu was het wel wat raar om Geert zo aan zee te zien. Was het Schengen-verdrag niet net uitgebreid met nog een aantal voormalige Oostblok-staten? Had Geert niet bij een grenspost moeten staan, om ons te waarschuwen tegen de stromen aan goedkope arbeid, die, dankzij de bureaucraten in Brussel, werk van ons zouden gaan inpikken?

Misschien was hij aan de kust om op de Tsunami van islamisering te kunnen wijzen.

Maar nee. Het bleek te gaan om de sfeer. De PVV wilde niets anders neerzetten dan het beeld van de eenzame denker, die door iedereen verlaten aan het strand ijsbeerde om nieuwe krachten op te doen.

Natuurlijk kwam de voice-over van God zelve, die daarbij beloofde de belastingen af te schaffen, de misdaad te laten verdwijnen, de files op te lossen, iedereen gelukkig te maken, en de Islam te vernietigen. Niet noodzakelijkerwijs in die volgorde.

Alleen zegt geluid niets, op televisie. Daar is het beeld allesbepalend. En weliswaar was dat beeld grote Kitsch. Maar de vooruitgang met eerdere propagandafilmpjes van de PVV bleek dermate groot te zijn, dat dit mij somber stemde.


[x]#3254 fan dinsdag 25 december 2007 @ 13:56:50


© eamelje.net 2001-2019. Alle rechten voorbehouden