Renate Rubinstein

De herhalingen van Adriaan van Dis’ talkshow op Cultura hebben ook iets morbide. Een hele optocht aan ondertussen dode schrijvers trekt langs. Toch heeft dit soms zijn voordelen. Hoewel ik de uitzendingen begin jaren tachtig heb gezien, had ik toen vrijwel nooit de auteurs gelezen die er aan het woord kwamen. Inmiddels is dit anders.


click image to play. 1.46 minutes

Zo was ik blij het gesprek met Renate Rubinstein nog eens te kunnen zien. Ook al valt daar nogal wat over op te merken. Allereerst is het opvallend dat de originele opnameband van dat interview verdwenen schijnt te zijn, en wat er nu getoond wordt van een VHS-je komt.

En verder miste Van Dis in zijn nieuwe vooraankondiging éen van de aardigste aspecten van dat gesprek. Ja, het was zeker zo dat Renate Rubinstein zich voor het eerst publiekelijk uitsprak een ziekte te hebben. Al noemt ze de naam daarvan niet. Maar direct na van het interview met Van Dis, en de ook genoemde problemen bij Vrij Nederland, zou zij even de luwte opzoeken. Toen zou zij het boek schrijven over haar ervaringen met multiple sclerose. Nee heb je.

meer Renate Rubinstein op boeklog


[x]#3282 fan dinsdag 8 januari 2008 @ 10:23:25