Boeklog, en de wens tot opinies

Toen ik het eerste aanbod kreeg om advertenties te plaatsen op mijn boeklog, dacht ik nog met oplichters te maken te hebben. Eamelje.net werd al vaker met die wens benaderd, waarschijnlijk omdat de domeinnaam voor internetbegrippen erg lang bestaat. Maar zo’n advertentieverkoper eist van mij dan dat ik zijn php-scripts plaats, om banners of teksten op te roepen. En dat maakt me wantrouwig. Wie op script-niveau opdrachten aan de webserver kan geven, zet zo’n server daarmee misschien wel helemaal open voor controle van buiten.

Met boeklog ligt het iets anders. Dat merkte ik toen de advertentieverkopers bleven aandringen. Of toen ik door uitgevers benaderd werd, die me vroegen recensies te plaatsen. Zelf schrijven hoefde niet eens, en de boeken lezen was dus ook al niet nodig.

Het is merkwaardig met die webcultuur. Al ruim een decennium hoor ik dat de consument de macht gaat overnemen. Internet biedt uitgebreide mogelijkheden voor kritische klanten om zich te verzamelen. Is het niet om gezamenlijk een inkoopkorting te kunnen bedingen, dan wel om oplossingen voor problemen te vinden, of om heldere opinies te vernemen van anderen.

Bedrijven spelen daar op in. Bedrijven zijn blijkbaar angstig. Bedrijven bezoeken daarom dezelfde fora. Waardoor de onpartijdige meningen — voor zover teleurgestelde mensen ooit onpartijdige meningen hebben — een tegengeluid krijgen van al dan niet daarvoor betaalde professionals.

Is het daarmee verbazingwekkend dat PR-functionarissen sommige lezersrecensies schrijven bij boekhandel Amazon? Nee, dat is zelfs voorspelbaar. Zo voorspelbaar dat er op EU-niveau al gedacht wordt om het bedrijven te verbieden om opinies over de eigen producten te plaatsen op openbare internetfora. Dat zijn namelijk ‘oneerlijke handelspraktijken.’

Voor veelbezochte opinieweblogs als Geenstijl.nl blijkt dit overigens geen probleem te zijn. Dat is al herhaaldelijk te koop gebleken.

Maar voor boeklog is het niet alleen een onzindelijke gedachte om op aanvraag PR te plaatsen. Het is ook een totaal onzinnig idee. Boeklog is een strikt persoonlijk overzicht van wat ik lees, en wat daar zo mijn gedachten bij zijn. Ik schrijf het puur voor mijzelf, en ben zo vriendelijk om anderen mee te laten lezen.

Doe ik er iets meer moeite voor.

De enige concessie die ik sinds het begin in 2005 heb gemaakt, is namelijk dat ik iets meer aan het lezerspubliek denk bij het schrijven van de logjes. Ze zijn langer geworden. Maar nog steeds staat er vooral in wat ik aan een boek overhoud, zodat me over een paar jaar duidelijk is of ik er dan nog iets aan heb.

Tuurlijk, het is vleiend dat boeklog inmiddels verreweg mijn best bezochte weblog is. Al komt 90% van het bezoek via Google binnen, en is het aantal vaste lezers dus relatief veel kleiner.

Toch blijft het merkwaardig dat de vorm en de inhoud van boeklog blijkbaar onbegrijpelijk is; dat men er niet aan wil dat ik ook zo goed mogelijk werk om een hobbyhoekje te vullen.


[x]#3330 fan zaterdag 26 januari 2008 @ 17:54:57

besibbe op eamelje.net [de nijste 10, maksimaal]:

 • Een zwervend bestaan  Bob den Uyl01/2019
 • Functieverlies  Onbegrepen drama's10/2018
 • Toerfiets  Te fietsen | week 0705/2014
 • Heilig vuur05/2014
 • 2014: nog éen keer op dienstregeling  bij de tiende jaargang van boeklog01/2014
 • Te fietsen | week 32  Eibersburen10/2013
 • 2013: bij het 2500ste boeklogje  cijfers, plannen, ideeën04/2013
 • At Swim-Two-Birds  Flann O'Brien01/2013
 • 2012: in boeken  de 8ste jaargang van boeklog in het kort12/2012
 • 2012: een vrijwillige lobotomie  terugblikkend op de 8ste jaargang van boeklog12/2012

 • © eamelje.net 2001-2019. Alle rechten voorbehouden

  2 kommentaren

  Branko Collin  op 27 januari 2008 @ 01:59:42

  Ik kreeg eergisteren 30 dollar aangeboden voor een tekstadvertentie van 3 regels bij een enkele blogposting. Ik heb er niet eens op gereageerd. Niet omdat ik vies ben van het geld, maar tegen de tijd dat alles is geregeld ben ik 2 uur verder voor 20 euro.

  mIKe  op 27 januari 2008 @ 11:15:02

  Uit het hart gegrepen. Juist de eigenheid van Uw ‘hobbyhoekje’ maakt het zowel voor Uzelf als voor een ander de moeite waard. Wanneer U voorgekauwde recensies zou plaatsen kwam ik er niet meer. De commercie stelt zich hier het onmogelijke ten doel: vat krijgen op de onafhankelijke lezer.