Boeklog — aanpassingen aan de website

Het 900-ste boeklogje verschijnt binnenkort. En als ik maar rustig door blijf lezen, komt ergens in juni het 1000-ste online. Jubilea te over dit jaar, voor wie van de dwang van het ronde getal geniet.

Toch heb ik een probleem met boeklog. En dit is dat de som steeds belangrijker wordt als de delen. Met een enkel boeklogje is het simpel zo dat ik mijn dag kan hebben, of niet. Er zullen eens uitschieters naar boven zijn, maar er komen zeker minder gelukte besprekinkjes voor. De echte waarde zit hem dan ook in de verzameling.

Maar voor weblogs geldt dan weer dat die zo goed zijn als hun laatste stukje — tenzij de maker teren kan op een in het verleden verworven populariteit. Weblogs gaan om het nu, niet om zo goed mogelijk te ontsluiten wat er in het archief staat aan moois.

Boeklog is alleen tegelijk zowel een webdagboek over wat ik gelezen heb, als een steeds nuttiger wordend databaseje. En ik wil wel van dat weblogachtige af, terwijl het nodig blijft om aan te geven dat de website vrijwel elke dag ververst wordt. En ik wil wel meer nadruk leggen op de onderliggende verzameling, maar dit aspect gaat in de presentatie nogal gauw overheersen.

Dus ben ik al een half jaar aan het experimenteren met een andere vormgeving. Dat is te lang. Dat kost me te veel tijd.

En goed, dat experiment heeft me veel nieuwe kennis opgeleverd. Ik kan nu een voorpagina maken met alleen de scans van de voorkanten van de boeken, in elk gewenst formaat. Alleen zullen nieuwe bezoekers boeklog dan waarschijnlijk niet herkennen als dagboek.

Het enige mooie aan het huidige ontwerp is dat alle archiefinformatie zo prettig uit het zicht is weggewerkt. Zo leeg zou het nieuwe ontwerp ook moeten zijn, om het te kunnen vullen met andere verwijzende elementen.

Op dit moment lukt het me niet daar een evenwicht in te vinden. Ik vind ook geen voorbeelden online van een vergelijkbare aanpak. Het is altijd óf weblog, óf krant — en dus erg druk —, óf database. Daarom blijft het huidige ontwerp voorlopig nog maar even gehandhaafd, zij het met wat minieme aanpassingen.

En o ja, vanaf boeklog 900 wordt het mogelijk om daar direct te reageren.


[x]#3361 fan zondag 10 februari 2008 @ 13:34:38

besibbe op eamelje.net [de nijste 10, maksimaal]:

 • Onderhoud01/2016
 • Uniek resultaat04/2013
 • Onder vuur | aflevering zoveel03/2012
 • WordPress 3.312/2011
 • Gehackattack | 206/2011
 • Gehackattack06/2011
 • Aan de knoppen05/2011
 • Een stap die geen mens zal opmerken, meer een grote stap voor een man.03/2011
 • Taxonomieën en ander gedoe | 602/2011
 • Taxonomieën en ander gedoe | 502/2011

 • © eamelje.net 2001-2019. Alle rechten voorbehouden

  ien réaksje

  Branko Collin  op 12 februari 2008 @ 14:17:30

  Ik vind ook geen voorbeelden online van een vergelijkbare aanpak.

  Misschien moet je minder bang zijn het log los te laten, en meteen op een database-site overstappen, waarbij je op de homepage een prominente (maar niet overheersende) plaats inruimt voor het logaspect. Voorbeelden van dergelijke sites zijn talrijk.