De waarheid achter wikipedia

News is what a chap who doesn’t care much about anything wants to read. And it’s only news until he’s read it. After that it’s dead.

Evelyn Waugh, Scoop

Ook ik gebruik Wikipedia. Jazeker. Er is geen betere website om snel even triviale feitjes uit te vinden. Zoals welk seizoen van Frasier ComedyCentral op dit moment uitzendt. Maar wordt het serieus, en in die zin is dit weblog dat niet, dan zal ik nooit Wikipedia alleen als bron gebruiken.

Als de echte bron niet te vinden is, probeer ik zo veel mogelijk onafhankelijke verwijzingen te krijgen naar het feit dat ik onderzoek.

Net als dat ik niet ook maar éen krant lees. Al kan ik tegenwoordig haast wel volstaan met het lezen van éen Nederlandse krant, zo is het klakkeloos overschrijven van elkaar inmiddels gemeengoed [zie ook Poste Restante].

Tegelijk weet ik een uitzondering te zijn, met mijn verschillende krantenabonnementen. De meeste mensen lezen maar éen dagblad, als ze al een krant lezen.

De meeste mensen vinden het ook grootspraak van mij, als ik stel zelf een stuk te moeten schrijven over een bepaald onderwerp, wil ik daar alles van te weten kunnen komen. Grootspraak van mij, in plaats van een gefundeerde mediakritiek. Kranten en tijdschriften bedienen me slecht in wat ik nu interessant vind aan ontwikkelingen. Zwijg ik al helemaal over de audiovisuele media.

Maar denk eens na over deze structurele desinteresse bij de meesten. Hun onverschilligheid voor bijna alles. Hun pijnlijke ongeïnformeerdheid. Dan doet u al meer dan de documentairemakers lukte in VPRO’s Tegenlicht gisteravond, in hun uitzending over Wikipedia.

En zo wat, dat het internet mensen de gelegenheid biedt tot wat onder Amerikanen ‘drive by shooting’ heet. Net zoals honden overal hun geurvlag planten, hebben tallozen er online lol in om ergens anoniem even lekker tegenaan te kunnen piesen. Wat maakt het uit. Maak dit probleem nu niet groter dan het is. Extrapoleer het vooral niet, om alle gezamenlijke inspanningen die vrijwilligers verrichten belachelijk te maken. Dat is angstige oude mediatruc. [Volgens de New York Times leidt webloggen tot hartkwalen, wat Marc Andreessen tot dit commentaar bracht].


[x]#3510 fan dinsdag 8 april 2008 @ 10:40:20


© eamelje.net 2001-2019. Alle rechten voorbehouden