Daar ging… Adriaan van Dis
zie ook: hier is Adje Mulder

De herhalingen op Cultura lijken te zijn afgelopen. DVD’s met de beste gesprekken zijn inmiddels te koop. Het boekenprogramma van Adriaan van Dis is ten tweede male beëindigd.

De afgelopen maanden heb ik vrijwel alle heruitgezonden gesprekken gezien, die Van Dis ooit met schrijvers voerde. En dat viel lang niet altijd mee. Ik weet niet of ik gewoon kritischer ben geworden, of dat de beschikbaarheid van video op internet me verwend heeft. Maar Van Dis was zelfs in zijn latere seizoenen nog altijd geen groot interviewer.

Het meest viel dit op bij de buitenlandse gasten, die het programma niet kenden. Voor hen was het onmogelijk de sjablonen te weten, die Nederlandse en Vlaamse schrijvers vaak wel zo braaf volgden. En vorm was belangrijker dan inhoud. Al kan dat ook moeilijk anders in een TV-programma. Wie weten wil wat een schrijver echt denkt, moet hem of haar lezen.

Misschien heb ik de afgelopen vijftien jaar wel steeds minder respect gekregen voor televisie als medium, en de zo makkelijke keuze om daarop alleen pratende hoofdjes te tonen.

Overigens miste ik éen gesprek deerlijk. Van Dis had ooit een wonderkindje in de uitzending, dat hij cola aanbood in plaats van wijn. Ik heb me altijd afgevraagd hoe het met dat jong afgelopen zou zijn. Vast braaf rayonchef geworden, bij éen of andere bank, zo beeld ik me in.


[x]#3699 fan donderdag 3 juli 2008 @ 15:18:30