Wat vind ik nu een mooi boek? | 06

zie de hele serie

Dat ‘Woodbine’ een merk sigaretten was, wist ik. Het wordt nog al eens genoemd in de Britse literatuur. Maar hoe een doosje ‘Woodbines’ eruit zag, wist ik niet. En daarom ontging me dat Tony Meeuwissen die overbekende layout in 1974 gebruikte voor haar ontwerp van het kaft voor Billy Liar.

Een boek dat ik indertijd puur om het uiterlijk van het kaft gekocht heb — uit een bak met voor de winkel waardeloze boeken.

Herinner ik me ineens dat dit geintje ook in Nederland weleens gebruikt is. Het pakje Belinda was het kaft voor een boek van Peter Andriesse, naar ik meen. Voor de hand ligt dat dit Zuster Belinda en het geheime leven van dokter Dushkind was — maar daar ben ik niet zeker van.

De vraag is nu alleen wel of ik het uiterlijk van het boek minder mooi vind, in deze wetenschap.

Iets dat ook al speelde bij Clive James, en diens Cultural Amnesia, en waar ik nog niet uit ben.


[x]#4246 fan donderdag 25 september 2008 @ 21:31:05