Met holle stem, uit de computerhel xi

Software is troep. Ik zeg het met graagte, en woede, Edsger Dijkstra na. Wij zijn onnozel de makers van zulke slechte producten te blijven belonen. Ik zou elke maand een lijst op kunnen stellen van plotseling optredende problemen; en dan gaat het nog niet eens om lekken in browsers of andere dagelijkse kost die wel massale attentie krijgt.

Nee, wat ik niet uitstaan aan de technologie die ik dagelijks gebruik, is dat zo vaak zo maar ineens ophoudt normaal te doen. Eigenzinnigheid is mooi, en karakter zelfs prachtig, maar toch liever niet in spul dat ontworpen werd om gedwee precies hetzelfde eindeloos perfect uit blijven voeren.

Zo kamp ik nu met antivirus-software die ineens meent dat de driver van mijn grafische kaart een kwaadaardig bestand is. Kan ik honderd keer zeggen dat dit niet zo is, en zelfs het gewraakte bestand handmatig toevoegen in allerlei uitzonderingslijsten en registries, nee de antivirus-software weet het beter. En als ik niet snel genoeg op de telkenmale herhaalde waarschuwing reageer, zet de software het gevaar zelf in quarantaine. Werkt mijn computer van de ene op de andere tel niet meer.

De tijd alleen al die zoiets kost…

Haal die software er dan af, zult u zeggen. Eén voordeel van alle marktwerking is toch dat als het ene product niet bevalt er altijd wat anders te kiezen is? Maar deze antivirus-software is al de zoveelste anti-virussoftware die ik probeerde — en elk ontwikkelt op den duur onmogelijke problemen.

Ga dan niet online. Ontvang geen mail meer. Wissel met niemand bestanden uit.

Kluizenaars krijgen ook nooit griep…

Ik doe daarom maar wat ik wel kan. En dat is de functionaliteit van software sterk verminderen — zodat er minder fout mee kan gaan. Mijn Windows-PC’s draaien al op afgeslankte besturingssystemen, dankzij NLite. Zo is Internet Explorer van alles afgehaald. Op mijn oude notebook draait zelfs geen anti-virussoftware meer. Het enige wat daar wel opstaat is een hele strenge vuurmuur, om alles tegen te houden wat zonder mijn toestemming naar buiten toe wil. Dit gaat al anderhalf jaar goed. En nee, Apple OSX, of Linux is niet voor dit alles een alternatief. Ook dat spul komt met problemen, zoals toetsenbordindelingen die niet kloppen, en andere grappen. Zou ik me ook daar te zeer in moeten verdiepen om het met een vertrouwd gevoel te gebruiken.


[x]#5009 fan vrijdag 19 december 2008 @ 17:17:13

besibbe op eamelje.net [de nijste 10, maksimaal]:

  • Wet van de dag | 608/2007
  • Het hoogst boven het maaiveld uitstekend04/2004
  • Edsger Dijkstra ii12/2001
  • een deftige pc vi12/2001

  • © eamelje.net 2001-2019. Alle rechten voorbehouden