Nerd koopt volkscomputer ii

Er was nog een vierde aspect aan de Asus EEE dat me erg beviel. Zodra de computer op de markt kwam, werd deze door rijen aan nerds, en geeks geadopteerd, die het hebbeding meteen verbeteren wilden.

Want, dat was toch altijd wel een groot nadeel aan laptops. Het zijn nogal gesloten kastjes. Hoogstens staat de fabrikant als gunst toe om zo’n apparaat later nog eens van extra werkgeheugen te voorzien. Verder valt er zelf eigenlijk niets aan te verbeteren. En als er eens iets stukgaat — wat mij nog opvallend vaak overkomen is — moet een laptop vrijwel altijd voor lang naar de dealer terug.

Maar voor het eerst sinds de stammenoorlogjes tussen de hobbycomputers begin jaren tachtig waren er eindelijk weer eens hele kluften mensen samen bezig om alle onderdelen van éen apparaat te ontleden, en verbeteringen voor te stellen waar dat kon. En dankzij internet kon iedereen bij al die verbeteringen meekijken.

Nu interesseren me de meeste hacks van de hardware niet zo heel bijzonder. Ik heb bijvoorbeeld nooit de aantrekkingskracht van het overclocken begrepen. Welk nut heeft het om met veel moeite de processorsnelheid van een computer op te voeren, als over een drie maanden een nog snellere chip gewoon in de winkel te koop is? De hacks van de Asus EEE PC 4G hadden alleen vaak een ander nut. Die lieten bijvoorbeeld zien wat de fabrikant allemaal aan technische uitbreidingsmogelijkheden geïnstalleerd had, zonder die al te gebruiken. Dus was het redelijk eenvoudig om Bluetooth te installeren op systemen die dit draadloze communicatieprotocol niet standaard meekregen. Dus bleek de zo kleine solid state drive gemakkelijk te vervangen door een standaard harde schijf. Of omgekeerd.

Terwijl ik wachtte tot de tweede generatie ‘netbooks’ op de markt kwam, viel me aan de eerste generatie van deze apparaten op dat ze technisch allemaal vrijwel hetzelfde waren. Elk gebruikte Intel’s Atom processor, elk gebruikte een op het moederbord meegebakken grafisch chipje, elk had 512 Megabyte of 1 Gigabyte werkgeheugen, en allemaal wegen ze iets meer dan een kilo.

Dus zou ik voor mijn aankoop niet alleen naar de technische specificaties moeten kijken, maar ook op andere zaken moeten letten. Zoals gebruiksgemak. En, wat voor accu er werd er meegeleverd. Wat kostte een accu los — wetende dat die op zijn best twee jaar goed werken?

[wordt morgen vervolgd]


[x]#5030 fan donderdag 25 december 2008 @ 14:02:42