Nerd koopt volkscomputer iv

Ervaringen na ruim een week gebruik zeggen wel wat, maar niet alles. Ik kom daarom over een half jaar op mijn ondervindingen terug. De belangrijkste vraag bij de aanschaf van een netbook is namelijk of het ding thuis wel enig nut heeft; of ik er ook spontaan naar grijp als er alternatieven zijn. Maar dat wordt pas duidelijk als de eerste nieuwigheid eraf slijt.

Processor [CPU]
De Intel Atom N270 heeft standaard een kloksnelheid van 1,6 GHz, en kan twee draden aan opdrachten tegelijk verwerken. Voor mij is dat zat. Na een opwaardering van de BIOS kan de MSI Wind nog iets sneller werken; dan is de ‘Turbo-mode’ mogelijk. Theoretisch kan de rekencapaciteit na overklokken oplopen tot 2,0 GHz. Ik ben meer iemand die zijn computers onderklokt. Blijven ze veel koeler bij; gaat de accu ook een stuk langer mee.

Grafische processor [GPU]
De grafische capaciteiten van deze computer zijn naar verhouding het minst in kwaliteit. De Intel GMA950 grafische chip is meegebakken op het moederbord, en snoept werkgeheugen af van het systeem om te kunnen functioneren. Bovendien is de al eerder genoemde opwaardering van de BIOS nodig om de volledige capaciteit te kunnen benutten. De GPU gebruikt dan 224 MegaByte ram. En daarmee zijn probleemloos alle MPEG4-video’s af te spelen die ik geprobeerd heb. Dus ben ik ruim tevreden.

Werkgeheugen [RAM]
Mijn systeem kwam met 2 GigaByte aan random access memory. Weliswaar gaat daar vanaf wat de grafische chip opsnoept, maar ik vind het ruim voldoende.

Harde schijf
Nog niet eerder genoemd in dit reeksje was de afweging of ik voor een ‘solid state drive’ [SSD] zou gaan, of gewoon een standaard harde schijf wilde hebben. SSD’s kregen de naam sneller en energiezuiniger te zijn, omdat ze geen bewegende delen hebben. Maar in praktijk blijkt dat nogal tegen te vallen. Bovendien is de technologie nog niet zo lang in gebruik – pas sinds de eerste MP3-spelers met dit soort opslagmedia werden uitgerust. Dus kon ik weinig informatie krijgen over de bedrijfszekerheid op lange termijn. Combineer dit met het gegeven dat de capaciteit van SSD’s de 16 GigaByte zelden overstijgt, de slechte verkrijgbaarheid in Nederland, en de aanschaf van een exemplaar met harde schijf lag voor de hand. De mijne heeft 160 GigaByte, en ook dat vind ik zat.

Beeldscherm
Vrijwel alle laptops worden tegenwoordig uitgerust met een breedbeeldscherm, in de verhouding van 16:9. Traditioneel was de beeldverhouding 4:3. Dus vreesde ik voor een ‘brievenbuseffect’ bij het schermpje van de MSI Wind. De schermhoogte bedraagt namelijk slechts 600 pixels, bij een beelddiagonaal van 10,2 inch.

Rondsurfen op het web is in praktijk ook vrijwel ondoenlijk zonder fullscreen mode. Anders is er te veel menubalk in beeld. Maar ik was altijd al gewend om vrijwel alles fullscreen te doen; oorspronkelijk omdat het beeld daar zo veel rustiger van wordt.

Heel positief aan het beeldscherm van de MSI Wind vind ik de enorme helderheid, en het grote contrast, ook in zonlicht. De ‘backlight’ is dan ook een LED, en geen standaardlamp. Wat bovendien betekent dat de helderheid beter gegarandeerd blijft de komende jaren.

Het breedbeeldformaat gecombineerd met de relatief kleine pixels, en de grote helderheid, maakten dit het eerste LCD-scherm waarop ik voor mijn plezier naar video keek. En dat is een kwaliteit die ik eerlijk gezegd niet verwacht had.

Geluid
De standaardspeakertjes zijn beter dan het blikken geluid dat ze laten horen, omdat ze onhandig in de bodem van de computer zijn gemonteerd; en het geluid zo naar onderen uitsturen.

Toetsenbord
Als een toetsenbord eenmaal goed is bevonden, besteed ik er ook geen tel bijzondere aandacht meer aan. En zo was dit met het toetsenbord van de MSI Wind. Waar anderen online klagen over de iets kleiner uitgevoerde ‘,’- en ‘.’-toetsen, heb ik daar nog geen enkel probleem mee gehad.

Wel aandacht vroeg de positionering van de function-key [Fn] en de linker CTRL-toets. Die is omgedraaid bij de MSI Wind.

Nu hebben meer fabrikanten die neiging. IBM/Lenovo heeft dezelfde eigenaardigheid op de meeste van zijn laptops. Apple ook wel. En zulks roept altijd de vraag op of de mens zich maar moet aanpassen aan de machine, of dat deze de machine beter aanpast naar zijn wens. Ik kon niet wegwuiven de linker CTRL-toets al 25 jaar blind met mijn linkerpink te bedienen. Dus was er een aanpassing nodig. In dit geval zelfs een opwaardering van de BIOS; omdat de Fn-key hardwarematig geprogrammeerd wordt, en niet softwarematig zoals alle andere toetsen.

Het grote voordeel van een volkscomputer is dat anderen hetzelfde probleem tijden geleden al hadden, en inmiddels hebben opgelost.

I/O
De MSI Wind heeft de voor een netbook gebruikelijke hoeveelheid aansluitingen. 3 x USB2, 1 x cardreader, 1 x VGA, éen gecombineerde analoge geluidspoort in, en ook éen uit.

Verder heeft het ding een ingebouwde webcam, van 1,3 Megapixel, en microfoon in de rand boven het beeldscherm. Bij mij staan die standaard uit.

Het touchpad van mijn MSI Wind is van Sentelic, niet van Synaptic. Dit laatste bedrijf heeft een patent op het vingerscrollen langs de rechterkantlijn van het touchpad. Sentelic heeft dit dus anders moeten oplossen. Boven- en onderaan zijn nu hotspots om het scrollen te starten. Ik vond dit geen enkel probleem, en had het zowel met mijn linker- als rechterhand onmiddellijk in de vingers.

Draadloze communicatie [WiFi en Bluetooth]
MSI bouwt niet altijd hetzelfde merk WiFi-kaart in de Wind in. Er schijnen drie verschillende mogelijkheden te zijn, die alledrie klachten opleveren. Mijn exemplaar kwam met een Ralink. Daar is verder niets over op te merken, omdat ik er nog geen problemen mee heb gehad [klop op hout]. De grote vraag met WiFi is altijd of de technologie ook probleemloos onder Linux werkt. Dit heb ik nog niet uitgeprobeerd. MSI levert overigens wel een Linux-driver, voor SuSe.

De ingebouwde Bluetooth herkende mijn telefoon zonder problemen. Wel wordt Bluetooth standaard geïnstalleerd met allemaal toepassingen – camera op afstand en dat soort kul – waar ik niet op te wachten zat.

Batterijleven
Standaard komt de MSI Wind in Nederland met een 3-cels accu. Het is goedkoper om los online een 6-cels, of 9-cels, batterij te bestellen, dan om een meerprijs te betalen bij aankoop. Daarom vond ik die 3-cels accu geen ramp.

Bij standaard gebruik, WiFi uit als die niet nodig is, scherm gedimd, econo-mode aan, is ruim 2 uur gebruik makkelijk te halen. Desnoods 2½ bij superzuinig gedrag. Dat is te kort, en bevestigde alleen maar wat me al bekend was, dat ik die extra accu erbij bestellen moest.

OS
Mijn MSI Wind werd geleverd met Windows XP Home edition. Verder wordt er software geïnstalleerd om DVD’s te branden – wat opmerkelijk is omdat het apparaat geen speler heeft – en kwam er een proefversie van Microsoft Office 2007 mee. Er is onzichtbaar op de harde schijf een herstelpartitie aangemaakt met dezelfde software van rond de 5 GigaByte.

Ik ben gewend om Windows XP te trimmen met nLite, en van zijn overbodige instellingen en vet te ontdoen. Dat ging nu niet anders. Dus was het niet vreemd om meteen na het uitpakken de BIOS op te waarderen, de herstelpartitie naar een andere computer te kopiëren, de harde schijf te wissen, en er een geheel schoon systeem op te zetten.

Dit had allemaal niet gehoeven, maar is nu eenmaal mijn lol.

Overige gebruikservaringen
Ik ben erg gevoelig voor het geluid dat mijn apparatuur maakt. Ook al omdat het meestal doodstil is tijdens mijn werk.

In winkels kan helaas niet goed uitgetest worden hoe stil een computer is onder belasting; daartoe staan er bijvoorbeeld al te veel andere machines aan. Daarom zijn de ervaringen van anderen in deze meestal leidraad.

De MSI Wind is stil, maar niet compleet geluidloos. Er zit wel degelijk een relatief grote fan in, die vier verschillende standen lijkt te hebben. De eerste dag had mijn exemplaar duidelijk last van nieuwigheid, omdat de fan weleens storend vibreerde; waarschijnlijk in eigentrilling gebracht door het draaien van de harde schijf. Dit verschijnsel is na de eerste dag niet meer opgetreden.

Eindconclusie
Beter dan verwacht. Vooral dat ik er meteen probleemloos mee werken kon, was een enorme meevaller.


[x]#5046 fan zaterdag 27 december 2008 @ 14:16:55

besibbe op eamelje.net [de nijste 10, maksimaal]:

 • Nerd koopt volkscomputer | xiii12/2011
 • Nerd koopt volkscomputer | xii12/2010
 • Nerd koopt volkscomputer | xi12/2009
 • Lezen van een scherm10/2009
 • Google Chrome OS07/2009
 • Nerd koopt volkscomputer | x06/2009
 • Kwantificeerbare onzin | 042704/2009
 • Nerd koopt volkscomputer viii04/2009
 • Nerd koopt volkscomputer vi04/2009
 • Overwegingen | 010401/2009

 • © eamelje.net 2001-2018. Alle rechten voorbehouden

  ien réaksje

  mies  op 27 december 2008 @ 21:27:35

  Een paar maanden geleden heb ik er een gekocht voor mijn vrouw. Die is zeer tevreden met het apparaat. De accu is inderdaad het zwakke punt, maar dat was bekend. Tot nu toe heeft ze nog geen behoefte aan een zes cel batterij. Ik heb geen BIOS update gedaan. Ik denk niet dat ze het verschil ooit zou merken. Na het verwijderen van de overbodige software en het installeren van de programma’s die ze zelf gebruikt, heeft het ding nog geen seconde gehaperd. Dat is inderdaad een positieve verrassing.