Nerd koopt volkscomputer viii

Eerder deze week was er even wat brouhaha online om de netbooks. Iemand van Microsoft claimde namelijk dat het besturingssysteem Windows XP superieur was voor deze computertjes, omdat bijna iedereen die een Linux-netbook kocht die weer terugbracht.

Op zich was dit al een vrij onnozel vertoon van spierballen. Microsoft had XP al jaren geleden afgedankt, ware het niet dat nogal veel bedrijven iets op de opvolger Vista tegen hebben — nog afgezien van matige kwaliteit vereist Vista de aanschaf van geheel nieuwe computers.

En wat gebeurde er toen fabrikanten netbooks op de markt wilde brengen? Deze simpele bakjes konden evenmin Vista aan. Microsoft claimde al jaren XP af te schaffen. Licenties waren zowiezo duur voor een budgetproduct. Dus rustten de fabrikanten hun kleine goedkope laptops eerst met Linux uit.

Canonical — een bedrijf achter Ubuntu Linux — meldde dan ook fijntjes dat het eerste succes van de Linux-netbooks Microsoft gedwongen had om Windows XP in leven te houden én de prijs daarvan drastisch te laten zaken. Dus zelfs alle ongeïnteresseerde kopers mogen de Linux-freaks dankbaar zijn.

Deze eeuwige strijd tussen besturingssystemen — die alleen van belang is omdat weer eens duidelijk wordt dat bedrijven alles kunnen aangrijpen om marketing te bedrijven — dwong me alleen wel tot de vraag waarom ik het liefst Windows XP draai op mijn MSI Wind. Terwijl ik toch heel wat alternatieven heb uitgeprobeerd.

Windows 7, Ubuntu 8.10, Ubuntu Netbook Remix, Linux Mint, en OS X [Hackintosh] hebben allemaal op dat zelfde bakje gedraaid. Ik vind dat nu eenmaal leuk, zo af en toe een uurtje dingen uit te proberen.

En de ervaringen met al deze alternatieven waren ook bijna onveranderlijk goed. Windows 7 lijkt zelfs vlotter te werken dan XP. Ubuntu heeft speciale gebruikersinterfaces voor de kleine schermpjes van netbooks. Eigenlijk was alleen de Hackintosh niets bijzonders; behalve dan dat het idee telt dat Apple het gebruik van zijn software verbiedt op een computer als de mijne.

Punt is alleen, alle perifere functies van mijn MSI Wind samen werken het best onder XP. Windows 7 meldt de machine sneller aan op een WiFi-net, maar heeft weer moeite om mijn telefoon als modem in te zetten. Met Ubuntu werkt de ingebouwde microfoon niet, en ontwaakt de machine niet uit de standby-stand. Bluetooth-apparaten zijn niet altijd werkend te krijgen onder de alternatieve systemen, omdat goede beheersoftware ontbreekt.

De fabrikant MSI heeft alles afgestemd op het gebruik van Windows XP. Daar is nog van alles aan te verbeteren, bijvoorbeeld door XP af te slanken met NLite, maar door die keuze ligt veel nogal vast.

En uiteindelijk gaat het er alleen om hoe ik op het ding werk — wat het best gaat door niet over de onderliggende technologie te hoeven nadenken.


[x]#5795 fan vrijdag 17 april 2009 @ 22:04:18