The Russian Spy and I | iii

Hoe zat het ook alweer?

Dit artikel van de heren Klehr, Haynes en Vassiliev over de vermeende spionage-activiteiten van journalist I.F. Stone irriteerde me mateloos. De bewijsvoering was uitermate dun, de auteurs introduceerden anachronismen in hun betoog, en het geheel riekte nogal naar rechtse methodes uit de smeurcampagnes die al sinds de jaren ’80 tegen Stone gevoerd worden.

Dat verleidde mij ook om na te gaan waarom van mij niemand aan Izzy Stone mag komen.

En gelukkig zijn er mensen in een betere positie om commentaar te leveren op Klehr, Haynes en Vassiliev. Een andere biograaf als ik gelezen heb, D.D. Guttenplan, wiens boek nog moet uitkomen, weet wat de bronnen waard zijn die opgevoerd werden als bewijs, en ontmantelt die tamelijk effectief. Jammer alleen dat zijn stuk zo saai is.

Dat belooft niet voor het boek.


[x]#5857 fan vrijdag 8 mei 2009 @ 12:00:00


© eamelje.net 2001-2019. Alle rechten voorbehouden