Nerd koopt volkscomputer | x

Direct na aanschaf was ik zeer enthousiast over mijn MSI Wind 100. Maar, dat kon ook puur psychologisch bepaald zijn. De aankoop was nu eenmaal gedaan, dan kon ik er maar beter blij mee zijn ook.

Hoe luiden daarom mijn opinies na een half jaar van redelijk intensief gebruik?
 

invloed van de MSI Wind op mijn computergebruik
Vlak na aanschaf was ik vooral blij met de kwaliteit van het beeldscherm. De pixels zijn klein, en de backlight komt van een LED; wat het beeld niet alleen scherp, maar ook zeer rustig aan de ogen maakt. Als direct gevolg daarvan heb ik ook een betere monitor voor mijn belangrijkste bureau-PC gekocht. De aankoop van de MSI Wind leidde er daamee paradoxaal toe dat ik meer dan ooit met mijn bureau-PC ging werken.

Tegelijk betekende het lichte gewicht van het apparaat dat ik mijn netbook meenam op momenten dat ik anders geen computer had meegebracht.

Mijn computergebruik is dus gevoelsmatig toegenomen. Al weet ik dit niet helemaal zeker, ik houd namelijk de uren niet bij. En dit ging vooral ten koste van het e-mailverkeer via de telefoon. Mijn telefoon is nu vooral modem, in plaats van een petieterig communicatiecentrumpje.
 

gebruikerservaringen met de MSI Wind in de praktijk

Positief

 • is makkelijk mee te nemen;
 • start snel op;
 • heeft een toetsenbord dat nauwelijks gewenning vroeg;
 • heeft opslagruimte en rekenkracht genoeg voor mijn, toegegeven, niet bijzonder hoge eisen;

Negatief

 • heeft weleens moeite direct WiFi-verbindingen te leggen;
 • werd in december niet geleverd met een 6 cels accu, maar een 3 cels; die slechts een honderddertig minuten meegaat;
 • de accu die ik er los bij kocht, maakt dat het apparaat wat minder stabiel staat op een vlakke ondergrond;
 • de koelingsfans maakten wel degelijk geluid in een stille omgeving;
 • de ingebouwde webcam is niet bijzonder flatterend, om niet te zeggen een venijnig soort lachspiegel;
 • er zijn weinig mogelijkheden om de fans of processor softwarematig te beïnvloeden — bijvoorbeeld langzamer te laten lopen om zo elektriciteit te besparen;

 

aanpassingen en andere modificaties
Ik heb diverse besturingssystemen uitgeprobeerd op de MSI Wind, maar ben teruggekeerd naar Windows XP Home, waarmee het ding ook geleverd werd. Daar schreef ik al eerder over;

Die extra accu maakt dat beide accu’s minder hard slijten in gebruik. De meeste slijtage treedt namelijk op door een vol opgeladen batterij in het apparaat te houden, terwijl dat gewoon op netstroom werkt;

De koelingfans van de MSI Wind werken op zich goed, maar sloegen me wat te snel aan – wat daarmee geluidsoverlast gaf in een stille omgeving. Dat probleem heb ik op twee manieren aangepakt.

 1. Het koellichaam dat standaard meegeleverd wordt, bestaat uit niet meer dan een soort zilverpapiertje. Dit heb ik vervangen door een wat dikker plaatje aluminium, met de hand op maat gezaagd. Dergelijke koellichamen zijn ook te koop, maar dat leek me overkill voor zoiets simpels;
 2. Ook ben ik wat royaler met koelpasta geweest dan de fabrikant was. Waardoor de machine nu dus kouder blijft – ofwel, de fans minder snel aanslaan;

Verder kwam de voeding met een geaarde stekker, aan een dik snoer, die ongeveer evenveel woog als de hele computer. Die heb ik daarom voor op reis vervangen door een stekker zonder snoer;
 

duurzaamheid
Voor mij blijft het grootste vraagteken bij de MSI Wind hoe die zich op de lange duur zal houden. Het is tenslotte niet meer dan een lichtgewicht computertje in een soort hard plastic tupperware-bakje. Maar op dit moment zijn er nog geen problemen te melden.

Bij eerdere laptops was na een half jaar toch geregeld al eens het moederbord kaduuk, of was de DVD-speler ineens eenkennig geworden.
 

kritiek van anderen op netbooks als de MSI Wind

Het is geen apparaat om uren op door te werken
Nee, maar welke computer is dat wel? Zowiezo heb ik het concentratievermogen niet om langer dan twee uur aan éen stuk met iets bezig te zijn. Ik ben het daarom al jaren gewend om van werkplek, en dus computer, te veranderen op een erg drukke dag.

De technologie is verouderd / niet krachtig genoeg / die Intel Atom-chips kunnen niets
De technologie heeft zich dus ook grotendeels bewezen, en is krachtig genoeg voor wat ik er mee wil. Spelletjes interesseren me niet, en wie per se HD-Video wil bekijken op een 10-inch schermpje lijkt me behoorlijk idioot.

Het beeldscherm is te klein
Het scherm is niet groot. Met als gevolg dat ik de F11-toets vaak gebruik. Maar dat deed ik toch al.

Het toetsenbord is te klein
Valt erg mee. Belangrijker is dat het toetsenbord van de MSI Wind strak blijft aanvoelen, en de toetsen redelijk ver omlaag gaan. Ik heb een jaar met aanschaf gewacht omdat de toetsenborden van concurrerende netbooks te week aanvoelden voor mij, of te weinig respons gaven bij het typen.

Een nadeel is wel dat ik weleens over het touchpad strijk met mijn hand tijdens het typen, en de cursor ineens heel ergens anders in de tekst staat.

Je neemt al gauw een verkrampte houding aan bij het werken met een netbook
Dit bezwaar geldt voor alle laptops, ook voor die met 17 inch-schermen.

Het is een wijvencomputer
Dat zal. Veel plezier moet uw echte mannen-PC. Feit blijft dat er weinig machines zijn geweest in de 26 jaar dat ik zo meteen computers gebruik die me zo tevreden hebben gesteld. Het ding doet wat het moet doen, en doet dat zelfs goed.


[x]#5927 fan donderdag 4 juni 2009 @ 15:35:35