3 à 33 cent

Het belangrijkste nieuws van dit weekend is ongetwijfeld — elke krant had het — dat een thuisgemaakt kopje koffie 3 tot 33 cent kost. Dit is dan afhankelijk van of er een lepeltje oploskoffie gebruikt wordt, dan wel een espressomachine van enige duizenden euro’s; om de uitersten van dat spectrum maar aan te geven.

Nu ja, de Horeca maakt nog aanzienlijk meer winst op bronwater, zullen we maar denken.

Tegelijk begrijp ik niet helemaal hoe de Consumentenbond die kostprijs van een kopje koffie berekend heeft. Ik kom namelijk op een lager bedrag uit. Ga ik tegelijkertijd uit van dure bonen, die gemalen moeten worden, en reken ik dus deze stroomkosten mee, plus die van de waterkoker, en de afschrijving van dat apparaat, de koffiemolen, en de cafetière [33% per jaar].

Misschien zit de crux hem in de maat van dat kopje koffie, dacht ik nog. Maar nee.

‘In een kopje gaat 125 tot 250 ml’

Enfin, dus is de koffie bij mij thuis goedkoper dan een kopje oploskoffie. En klaag ik verder niet. Want de smaak is aanzienlijk beter.

Gaat er nog wel suiker in, waardoor ik toch boven die 3 cent uitkom. Maar daar ging de berekening niet om.


[x]#6248 fan zondag 27 september 2009 @ 10:36:01


© eamelje.net 2001-2019. Alle rechten voorbehouden