Waarom al die boeken bewaren?
Lezen moet. Lezen is goed; zelfs al krijgt een mens er maar vervelend eigen ideeën van. Alleen levert lezen ook afvalproducten op. Want, wat moet er met een boek gebeuren als het eenmaal uit is?

Dit is uiteindelijk een gewetensvraag. Waar de BBC terecht aandacht aan besteedde, bij het jubileum van de populairste boekenkast ter wereld. De Billy werd dertig jaar geleden ontworpen. Ikea verkoopt er elk jaar 3,1 miljoen van.

Nu heb ik toevallig geen standaard rechthoekig huis, met van die standaard parallel lopende wanden en muren. Loze hoekjes genoeg daardoor om een boekenkast te plaatsen, of wat planken op te hangen. Anders dan Gelkinghe’s vriend H. kan ik thuis vele duizenden boeken bergen zonder dat dit vreselijk opvalt.

Maar wil ik dat ook?

Wil ik dat nog?

De waarde van boeken is nogal aan het kantelen, voor mij. Tot voor een jaar of tien was ik een kritiekloze verzamelaar; zo niet een hamsteraar. Hebben was hebben, en krijgen de kunst. Alleen al dat de moeite was genomen om het uit te geven, maakte een boek waardevol. Elk boek.

Tegenwoordig worden mij met regelmaat boeken aangeboden, ter recensie, die ik echt niet lezen wil; laat staan hebben. En de reflectie over wat ik lees op boeklog maakt bovendien duidelijk dat er nogal wat boeken bestaan die ik nooit zal willen herlezen. Waarvan het bezit dus ook overbodig wordt.

Komen daar alle digitale ontwikkelingen nog bij, die het bezit van naslagwerken op papier grotendeels nutteloos hebben gemaakt. Verder is mijn digitale archief geïndexeerd, waardoor ik daar aanzienlijk sneller informatie in vind dan in een boek dat eerst nog uit de kast moet worden gepakt; als het al te vinden is.

Toch koop ik nog altijd boeken. Al was het maar omdat de nabije bibliotheken, of het internet, me lang niet altijd toegang kunnen bieden tot waar ik kennis van nemen wil. Tegelijk zijn er ook nog altijd titels die ik per se bezitten wil. Een mooi gedrukt boek in handen nemen, blijft gewoon een genot; nog afgezien van wat de inhoud brengt.

Maar er gaan tegenwoordig ook boeken uit. Dus kan het goed zijn dat mijn boekenbezit ergens gepiekt heeft begin eenentwintigste eeuw. Waarna kwantiteit voor kwaliteit werd ingewisseld, en de verzameling een steeds duidelijker persoonlijke kleur kreeg.


[x]#6271 fan zondag 4 oktober 2009 @ 13:55:04


© eamelje.net 2001-2019. Alle rechten voorbehouden